Azért nem lesz ingyenes a védőoltás, mert az hamis biztonságérzetet ad - de akkor minek van?

Nem azért, mert darabja 27 ezer forintba kerül.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a Lázár János vezette Miniszterelnökség úgy felelt, hogy azért nem teszi ingyenessé a 27 ezer forintba kerülő vakcinát (a védettséghez 4 oltás beadása szükséges egy éves korig, amíg a legtöbb megbetegedést regisztrálják - tehát 108 ezer forintjába kerül egy családnak a megfelelő szint elérése) mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”. Így „a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat”.

A polgári lap emlékeztet, hogy ez utóbbi azért is érdekes indoklás, mert a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

Jelenleg csak a meningococcus C elleni oltás ingyenes, igaz az is csak a 0-2 év közötti gyermekeknek: igaz itt könnyű volt dönteni, hiszen a vakcina amúgy is mindössze 1000 forintba kerül.

Nem lehet, hogy gazdasági érvek húzódnak meg a háttérben?