Több mint egymillió magyar hagyhatja el hamarosan szülőföldjét

Nem lassul a kivándorlás, hiába vagyunk erős és büszke európai ország.

A Publikus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából késztett felmérést, ami a magyar választókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményeit vizsgálta.

A felmérés megdöbbentő eredményekkel szolgál. A válaszadók majd háromnegyedének a családtagja vagy ő maga vállalt munkát külföldön vagy vándorolt ki. A megkérdezetteknek átlagosan majdnem hat közeli családtagja nem él életvitelszerűen Magyarországon.

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát - ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent. Ezek közül a fiatal korosztály 530 ezer főt tesz ki, azaz ennek a korosztálynak a 40 százaléka vágyik külföldre.

Hogy miért? A megnövekedett kivándorlásért a legtöbben az alacsony fizetéseket, a Fidesz kormányt és Orbán Viktort jelölték meg.

Érdekes, hogy a Fidesz szavazók kevésbé érintettek a kivándorlásban, mint az ellenzék támogatói. Míg előbbinek 60 százaléka tapasztalta a kivándorlást a környezetében, addig az utóbbiak 73-83 százaléka. 

A felmérés kitért a munkaerőhiány problémájára is, amit 10-ből 6 megkérdezett tapasztalt, főként az orvos és nővérhiány, valamint a bolt és étterem bezárások tekintetében. 62 százalék szerint ez az alacsony fieztéseknek tudható be, 55 százalék úgyvéli, hogy a képzett embereket már elszívták a nyugati országok.