Osztályrészek szünetelnek, főorvosok adják fel – kritikus állapotok az egészségügyben

Jászberényben is erős és büszke ország vagyunk.

A felfüggesztést Dr. Sinkó-Káli Róbert megbízott főigazgató jelentette be néhány nappal ezelőtt a szoljon.hu-n megjelent nyilatkozatában. Azt írták, csak csökkentett ágyszám mellett tudják biztosítani dolgozóik számára a nyári szabadságok kiadását, a főigazgató szerint pedig a vidéki kórházakban az orvos-, a nővér- és az asszisztens létszám is kritikus állapotban van.

Arról is beszélt, hogy az emberpótlást a máshol szabadnapos orvosok és nővérek áthívásával próbálják megoldani. „Csak a szabadidő terhére, az úgynevezett szabad kapacitásokra próbálunk munkatársakat nyerni. De nagy számban sem új orvosok, sem nővérek nincsenek” - fogalmazott, hozzátéve, hogy az osztályok működtetése egyre nehezebben biztosítható.

„A már végrehajtott, illetve a tervezett béremelésekkel együtt sem vonzóak még a nővérfizetések”

- jegyezte meg.

A cikk után a főigazgató szavai nagy fordulatot vettek. Kiadott egy közleményt, melyben azt írta, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház adományozó ünnepségén elmondott szavait "kiforgatták", és "rémhírt generáltak" belőlük, majd áttért arra, hogy az utóbbi időkben milyen támogatásokat kapott a kórház.

Azt nem tudni, hogy a több mint 200 millió forintos kórházfejlesztő beruházások elvesztésétől- vagy egész mástól való félelmében gondolta meg magát, de egy dolog tisztán látszik: a kormány kampányszövegei szerint világszínvonalú magyar egészségügy, valójában csökkentett üzemmódban működő kórházakat jelent

– ezt már Budai Lóránt, Jászberény jobbikos önkormányzati képviselője nyilatkozta lapunknak, aki korábban 12 évig dolgozott az intézményben.

Azt mondta, a 2014-es választási kampány hajrájában a kórháznak megígért új CT berendezés kapacitása egyenlő a nullával, sokkal több beteget lehetne kivizsgálni (és megmenteni) ha normálisan működne a rendszer. Szerinte tisztán látszik, hogy a legnagyobb probléma a belgyógyászati osztályon van, és ezt igazolja az osztályvezető főorvos lemondása is.

Dr. Sinkó-Káli Róbert nyilatkozata szerint a főorvos két és fél hónapig kivonta magát, mert kimerült, pihenésre van szüksége.

„Nyilván nagy megpróbáltatás vezetni és kis létszámmal működtetni egy osztályt. A nyár végén tér majd vissza, de a fekvőbeteg-ellátásban akkor sem tudja vállalni munkát”

- mondta.

Feltételezhető, hogy az osztály valójában alkalmatlan magas szintű gyógyításra – véli Budai Lóránt, aki szerint érdemi kivizsgálás helyett legtöbbször két nap után hazaengedik a pácienst, mert kell a hely a fekvő - sokszor csak ápolást igénylő - betegeknek. Tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy nagyon kevesen vannak, akik (szakrendelőkön keresztül, több hónap leforgása alatt) kivizsgáltatják magukat. Ha pedig mégis, sokszor már késő.

A jobbikos képviselő úgy véli, gyakorlatilag elmosódott a határ a bel- és a krónikus osztály között. Jelenleg az kerül a belgyógyászatra, akit nem lehet hová tenni: ők az idős, elhanyagolt, gondozást igénylő betegek.

„Ez nem gyógyítás, itt nincs szakmai kihívás, sikerélmény, motiváció. Egyenes az út a kiégésig. És ez a pillanat most jött el. Régi megállapítás, de igaz, hogy ha egy kórház belgyógyászata nem működik, akkor a kórház sem működik.”

- fogalmazott, megjegyezve, hogy a közelmúltban bővítették ki a kórház járóbeteg ellátási kötelezettségét is, így a Jászság mellett már Nagykáta és környékének betegeit is ebben az intézményben kell fogadni. Ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 75 ezer emberrel többet kell ellátni anélkül, hogy plusz szakrendelési időt, embert, eszközt vagy kapacitást rendeltek volna mellé.

„Szomorú, hogy idáig jutott a magyar egészségügy helyzete. Egyes vélemények szerint néha olyan, mintha szándékosan hagynák tönkremenni a kórházakat.”

Talán Mészáros Lőrinc akarja magának az egészségügyet is? - tette fel a szúrós kérdést Budai.