Kim Dzsongun „ajándékcsomagnak” nevezte az észak-koreai rakétakísérletet

Az észak-koreai diktátor az amerikaiaknak üzent a függetlenség napja alkalmából.

A rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódhatott be a Japán-tengerben, de erre egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték. A japán kormány korábban már közölte, hogy a rakéta, kilövése után negyven perccel, több száz - a dél-koreai hadsereg szerint 930 - kilométert megtéve csapódott a Japán-tengerbe.

Néhány órával a rakétakísérlet után jelentette be Észak-Korea, hogy most első ízben hajtott végre sikeres kísérletet nagy hatótávolságú, interkontinentális ballisztikus rakétával. Az észak-koreai állami média azt állította, hogy ezzel a rakétával

Phenjan a világ bármely pontjára képes csapást mérni.

"Az Egyesült Államok határozottan elítéli az észak-koreai ballisztikus rakéta kilövését. Az ICBM tesztje az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei, illetve a térség és egészében a világ ellen irányuló fenyegetés újabb fokozása"

- írta közleményében Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki szerint globális cselekvésre van szükség bármilyen globális veszély elhárítására.

Szerdán a dél-koreai védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Phenjan folytatja vakmerő provokációit, az a nemzetközi közösség kemény szankcióihoz, és végső soron az ország "önmegsemmisítéséhez" fog vezetni.

A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség szerdán idézte Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, aki szerint országa nem fogja tárgyalóasztalnál megvitatni az atomfegyverek és ballisztikus rakéták témakörét, és nem mond le a nukleáris erők fejlesztéséről, amíg az Egyesült Államok nem vet véget ellenséges politikájának. Kim Dzsongun "a jenkiknek függetlenség napja alkalmából adott ajándékcsomagnak" nevezte a rakétakísérletet. "

Észak-Korea stratégiai helyzete újabb szintre lépett annak köszönhetően, hogy az országnak van már atom- és hidrogénbombája, illetve interkontinentális ballisztikus rakétája is"

- idézte Kim Dzsongunt a KCNA, amely jelentésében azt is írta, hogy az országvezető személyesen tekintette meg a "nehéz atomtöltet hordozására képes rakéta" sikeres kipróbálását.

Az interkontinentális rakéta tesztjével Észak-Korea nagy előrelépést tett rakétaprogramjában. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy képes tömegpusztító fegyvert célba juttatni az Egyesült Államok területére, legalábbis egész Alaszka elérhetővé válik számára.