Orbán Viktor falusi csapata jobb anyagi helyzetben van, mint az elmúlt évtized legsikeresebb klubja

Érdekes dolgokról panaszkodik Szima Gábor, a DVSC elnöke.

Mielőtt tovább mennénk, rögzítsük, Szima Gábor az elmúlt évtized legsikeresebb magyar klubjának a vezetője, azé a csapaté, amely hosszú évek kihagyását követően végre eljutott a Bajnokok Ligája főtáblájáig, illetve megélte a tavaszt az UEFA-kupában.

A vele készült interjúban a jövőkép mellett természetesen szóba kerültek a játékosigazolások is: a klub a tavalyi szezontól eltérően most - főleg hajdúsági kötődésű - magyar játékosok szerepeltetésében gondolkodik, ugyanakkor hiába a veretes közelmúlt, és a biztos anyagi háttér, még sincs könnyű helyzetben a debreceni csapat.

Ennek három oka van - igaz, mind a három visszaeredeztethető egyetlen tényezőre:

  1. Felment a minőségi magyar labdarúgók ára. A másodosztályban 50 milliót, míg az elsőben 80-100 millió forintot kell fizetnie egy-egy játékosért.
  2. Több fizetésben reménykednek már a futballisták. Amíg az a magyar focista, aki pár éve 800 ezret keresett, most 2 millió forint fölötti összeget remél. Érdekesebb Szima tapasztalata a külföldiekkel kapcsolatban. Amíg 1-2 évvel ezelőtt 4 ezer eurós fizetésért sikerült átcsábítani egy idegenlégióst, ma már ugyanabból a csapatból 10 ezer euróért állna zsoldba egy játékos. "Az elmúlt években külföldön is elterjedt, hogy Magyarországon nagyon sok pénz van a fociban, itt aztán lehet kérni."
  3. Az egész magyar futballvalóságot torzító Puskás Akadémia léte az átigazolási piacon is nyomot hagy. Szima felidézte, hogy azt az Osváth Attilát, aki tavasszal náluk szerepelt és szerették volna megtartani, a Puskás Akadémia olyan összegért vásárolta ki a Vasasból, amit hétszeres bajnok egyszerűen nem tehetett meg, mert nincs rá lehetősége.

Szima állítása szerint a maguk 1,1 milliárdos éves költségvetésével mindössze az NB1 középmezőnyéhez tartoznak. Ezt pedig arra is vissza lehet vezetni, hogy náluk nincsenek se állami, sem pedig önkormányzati támogatások.

Egyre inkább látszódik, hogy Orbánék rátelepedése a magyar futballra mekkora gondot okoz - mivel szent tehénként kell kezelni a sportágat, lényegében nincs következménye a valós teljesítmény elmaradásának. Az pedig különösen megdöbbentő, hogy már külföldön is elterjedt annak a híre, hogy az állami pénzekből felhizlalt magyar kluboknál jól lehet keresni.

A magyar labdarúgás persze így is csak azon a külföldiek számára vonzó perspektíva, akik a viszonylag kiemelkedő fizetés mellett lemondanak a szakmai kihívásokról - mert dacára a TAO-pénzeknek, a köztévé kommentárjainak, illetve a felcsúti igazolásoknak, előrelépés nem tapasztalható a sportágban.