Tragikus baleset: rossz megyébe küldte a tűzoltókat és a mentőket a 112 operátora

A Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők.

A portál megkérdezte az esettel kapcsolatban az ORFK-t, akik a 23 óra 10 perckor e-mailben küldött megkeresésre 23 óra 51 perckor reagáltak: "az Ön által említett eset kapcsán a rendőrség közigazgatási hatósági eljárást folytat. Az eljárás részleteiről bővebb tájékoztatást nem áll módunkban adni."

Miután a portál nemtetszését fejezte ki, az ORFK Kommunikációs Szolgálata néhány nap múlva részletes tájékoztatást adott. Kiderült: a hívásfogadó Központba 9 óra 47 perckor érkezett a bejelentés. A hívásfogadó operátor félreértette a település nevét, így Tolmács került az bejelentésről készült adatlapra. Az operátor a bejelentést követő két percen belül a mentőszolgálattal megosztotta az esetről készült adatlapot, majd telefonon is kapcsolta őket. Az ezt követő percekben a Nógrád megyei katasztrófavédelemmel és rendőrséggel vette fel a kapcsolatot.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának munkatársa a helyszín pontosítása érdekében hívta vissza a bejelentőt. A tévedés tisztázását követően a Pest megyei rendőröket, mentőket és tűzoltókat 10 óra 5 perckor irányították a megfelelő helyszínre.

Jó rendszer, gyors beavatkozás: egy halott

Az ORFK szerint a hívásfogadó rendszer hibátlanul működött, egyértelműen emberi mulasztás történt. Az operátor telefonon félreértette a település nevét, valamint monitorján nem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, mint ahogy azt tennie kellett volna. A munkáltató július 5-én megszüntette a dolgozó munkaviszonyát. Mivel a helyszín tisztázását követően a bejelentést már nem kellett újra felvenni, az időveszteség mindössze néhány percre tehető.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság így írt az esetről: "Út menti töltés oldalára borult egy mezőgazdasági vontató kedd délelőtt Tóalmáson, a Rét utcánál. A nagykátai hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók a traktor sofőrjét a fülkéből kiemelték, a mentőknek átadták. A gyors orvosi beavatkozás ellenére a férfi életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen elhunyt. A tűzoltók három erőgép segítségével a felborult járművet kerekeire állították, az úttestre visszavontatták."

A Lánglovagok.hu információ szerint a téves helyszín miatt először Vácról és Rétságról indultak el a tűzoltók. A címpontosítás után riasztották a Nagykátai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot, valamint tájékoztatták a Tóalmás Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

Megmenthették volna?

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az esettel kapcsolatban annyit nyilatkozott, hogy a katasztrófavédelem műveletirányítása az esettel összefüggésben mindent a vonatkozó protokollnak megfelelően hajtott végre. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője még ennyit sem, a mentők munkájával kapcsolatban is a rendőrséghez irányította a tűzoltóportált, így nem árulta el, milyen mentőegységeket küldtek, és a helyszínen megpróbálták-e újraéleszteni a traktorvezetőt, vagy a sérülései már olyan súlyosak voltak, hogy nem volt esély a megmentésére.