Már négy megyére adták ki a legmagasabb fokú hőségriasztást

Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben a harmadfokú figyelmeztetés.

E szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben a harmadfokú figyelmeztetés.

A fővárosra és tizenegy megyére másodfokú, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára a hőség miatt.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint fokozódik a hőség, a nappali maximumok várhatóan 34-38 fok között alakulnak, míg késő estére 22-28 fok közé hűl le a levegő. A napi középhőmérséklet többnyire 26-29, az Alföld déli, délkeleti felén egyre több helyen 29-30 Celsius-fok körül alakul.

Az előrejelzés szerint az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős, napos idő lesz, északnyugaton, nyugaton lehet több a gomolyfelhő, és arrafelé késő délután, este egy-egy zápor is előfordulhat.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el.

Figyeljünk az állatokra

A nagy nyári kánikulában, a déli órákban sétáltatott kutyák talpa az aszfalthoz éghet. A szőrön keletkező hőfelvétel miatt néhány percen belül hőtorlódást és napszúrást szenvedhet a házi kedvencünk. Az árnyéktól mentes udvaron a nagy nyári melegben a kutya szabályosan megsülhet - figyelmeztet Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Árnyékos hely és sok víz a megoldás a hőségriadóban a nagy meleg átvészelésére. Hőség idején ha elmegyünk otthonról, húzzuk be a függönyt, hiszen a lakásban tartott házi kedvenceket, akváriumban tartott kis rágcsálókat is a hőségben pusztulás fenyegetheti. 

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű - friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet.