Nagyon sok pénzzel tartozik az állam a kukás cégeknek

Komoly csúszások.

A minisztérium milliárdos nagyságrendű összeggel tartozik olyan társaságoknak, akik már elvégezték a munkát. Azt sem lehet tudni, hogy mikor jutnak hozzá a pénzükhöz. A problémát valószínűleg az okozza, hogy a kormány elsősorban pénzforrásként tekint a hulladékágazatra és az újrahasznosításra.

A csomagolási termékdíjból érkező bevételt az állam nem a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítja, hanem annak 80 százalékát behúzza a költségvetésbe és teljesen másra ossza ki. Most már olyan szintre jutott ez a probléma, hogy a feladatokra kiírt tendereken győztes cégeknek nem fizették ki a munkát, ezt általában a termékdíj-bevételből szokták tenni.

Az Index felkeresett néhány hulladékos céget, mindenhol azt az információt kapták, hogy március 1-ével lejárt szerződések után járó juttatások egy részét továbbra sem kapták meg. Változó arányokról van szó, valakinek 35, valakinek 55 százalékkal lóg az állam. A lap forrása szerint több tucat cég járhatott így, tehát milliárdos tételről lehet szó.

Az agrártárca azzal védekezett, hogy a bürokratikus átszervezés miatt van csúszás. Tavaly az OKTF Hulladékgazdálkodási Igazgatóság volt a felelős ezen a területen, de idén már az FM egyik helyettes államtitkárságánál van ez a feladat.

(fotó: FKF)