Továbbra is a Fidesz a legelutasítottabb párt - de Orbánék is így viszonyulnak a társadalomhoz

A választók körülbelül negyede, 26 százaléka ugyanis semmiképpen sem szavazna a kormánypártra.

Júliusban is a Fidesz számított a legelutasítottabb pártnak, a választók körülbelül negyede, 26 százaléka ugyanis semmiképpen sem szavazna a kormánypártra. A kutatás szerint a Fideszt a szocialisták követik 16 százalékos elutasítottsággal, a DK-ra, valamint a Jobbikra a választók 12-12 százaléka nem voksolna semmiképpen. Nem tudja megítélni a kérdést a megkérdezettek 5 százaléka, 7 százalékuk pedig mindegyik pártot egyformán elutasítja - derült ki a Magyar Nemzet megbízásából készült legfrissebb Iránytűs felmérésből.

forrás: Magyar Nemzet

Legnagyobb arányban, 28 százalékban az MSZP-t utasítják el a kormánypártok szavazói, majd a DK következik 21, a Jobbik pedig 19 százalékos elutasítottsággal. Kölcsönös az ellenszenv: az MSZP-szimpatizánsok 70 százaléka semmiképpen sem szavazna a Fideszre, 22 százalékuk azt is kizártnak tartja, hogy a Jobbikra voksoljon. A Jobbik-szimpatizánsok körében is a Fidesz–KDNP a legelutasítottabb 49 százalékkal, és sokan, 22 százaléknyian nevezték meg az MSZP-t, a DK 9 százalékkal következik. Az MSZP híveinél csak a Momentum- és DK-szavazók utasítják el jobban – 82, illetve 88 százalékban – a kormányzó pártot.

Semmiképpen nem szavazna a Fidesz–KDNP-re az LMP támogatóinak csaknem kétharmada, 64 százaléka, 21 százalékuk pedig ugyanígy vélekedik a Jobbikról is. A szocialisták elutasítottsága a zöld párt szimpatizánsainak körében 11 százalék.

Politikai állóháború alakult ki nyolc hónappal a választások előtt

A kutatás szerint teljes népesség körében Fidesz 34%-on áll, júniusban ez 33% volt. A Jobbik tábora változatlanul 16 %-os, az MSZP mélyrepülése tovább tart: 8-ről 7%-ra esve vissza. A DK, az LMP és a Momentum 3%-nyi magyart tudhat maga mögött, míg az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és Moma az 1% és a mérhetetlen tartomány között ingadoznak.