„2018 után ennél még cifrább dolgokat is látni fogunk”

Választási csalásról beszél a Jobbik, ami 2018-ban leleplezné a Fidesz háttérszerződéseit.

A Jobbik parlamenti képviselője hétfői sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, miszerint a magyar demokráciát és a magyar választójogi törvények működését egyáltalán megfelelőnek ítélhetjük-e, ha olyan komoly választási csalásokat lehetett elkövetni, mint ami felmerült a Fidesz 2010-es győzelme kapcsán. Merthogy – jelezte Staudt - az

nemhogy a kétharmados, de eleve a kormányalakítás jogosságát is megkérdőjelezi.

A legnagyobb ellenzéki párt képviselője megjegyezte, hogy a rendszerváltás óta sokszor lehetett már látni a nagyobb pártoknál, hogy a kampányköltségek köszönő viszonyban sem voltak azokkal a hirdetésekkel, amelyeket végeztek.

Ugyanakkor – tette hozzá - sajnálatos módon 1990 után egyetlen állami szerv sem ellenőrizte ezeket kellő hatékonysággal, és idővel emiatt hihették azt az emberek, hogy a politika oldalai összekacsintottak felettük.

„Ez az, amin Jobbik mindig is változtatni akart.”

Staudt Gábor kifejtette: azt eddig is tudni lehetett, hogy 2010-ben jelentős kedvezményeket kaphatott a Fidesz, avagy „köszönőviszonyban sem volt a bevallott költése a realitásokkal”, de Staudt szerint a mostani hírek már az egész választás megnyerését illegitimmé tehetik.

A jobbikos politikus arra utalt, hogy a Fidesz az eddigi sajtóinformációk szerint a 2010-es kampányuk részéért még csak fizetni sem fizetett – legalábbis nincsenek számlák-, a maradék helyeket pedig a Jobbik mostani kampányánál is sokkal olcsóbban kapták meg.

A HírTv Zrt. büntetőfeljelentést tesz a Fidesz 2010-es plakátjai miatt

Büntetőfeljelentés megtételét tervezi a HírTv Zrt. a társaság korábbi menedzsmentjének a 2010-es választási kampányban való közreműködése miatt - írja a 24.hu. A hírportál úgy tudja, egy belső vizsgálatban nem találták nyomát annak, hogy kiszámlázták volna a Fidesznek a hirdetésszervezésen keresztül megrendelt köztéri reklámok költségeit.

„A Fideszre egyébként is jellemző, hogy amit ők tesznek, azzal vádolják a politikai ellenfeleiket” - mondta, hozzátéve, hogy a mostani kampányköltségeknél is a Jobbikot kezdték támadni „érvrendszer hiányában”.

Közölte, hogy 2010-ben a Fidesz annyi plakátot helyezett ki, mint az összes többi párt összesen, mégis fele annyi költséget mutatott be az Állami Számvevőszéknél, mint a Jobbik, vagy az MSZP. Az ÁSZ-szal kapcsolatban Staudt Gábor azt mondta,

„ne várják el, hogy az Állami Számvevőszék ennek olyan egyszerűen utána tud menni. Amely számlákat benyújtottak hozzá, azokat tudja általában ellenőrizni, de arra sem akarat, sem eszköz nem szokott lenni, hogy ezt megfelelő módon megtegyék a kihelyezett plakátok számának tekintetében.”

A jobbikos politikus úgy vélte, a Fidesz akkor tudná tisztázni magát, ha bemutatná azokat a számlákat, amelyek most hiányoznak, mert ha ezt nem teszi meg, akkor

„jelentős választási csalásra kell gyanakodnunk, illetve nem csak gyanakodnunk, hanem akkor ennek a bizonyítékát is adják”.

A Volner János Jobbik-alelnök által bejelentett vizsgálóbizottság felállítását a Fidesz még meg tudja akadályozni. Staudt Gábor szerint ha megteszik, azzal saját bűnösségüket ismerik el. Mint fogalmazott,

„higgyék el, lehet ezt húzni-halasztani, de 2018 után minden ki fog derülni, és meggyőződésem, hogy ennél még cifrább dolgokat is látni fogunk”.