Saját, hamis kampányvideójukon sértődtek meg a románok

Állítólag románsága miatt nem szolgáltak ki egy vásárlót Székelyföldön.

A prefektus hétfői közleményében aggodalmának adott hangot a székelyudvarhelyi eladó és vásárló közötti incidens miatt, és hivatalos álláspontot kért az áruház részéről mind a rendkívüli nyilvánosságot kapott esetről, mind pedig az áruház arra irányuló intézkedéseiről, hogy hasonló eset ne ismétlődjön meg.

"Egyes állampolgárok ilyen megnyilvánulásai veszélyeztetik a közbiztonságot és az etnikumközi kapcsolatokat"

- áll a prefektus átiratában. A román kormány Hargita megyei képviselője ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy minden állampolgárnak nemzetiségtől függetlenül tisztelnie kell azt az alkotmányos cikkelyt, mely szerint Románia hivatalos nyelve a román.

Romániában rendkívüli nyilvánosságot kapott, és erős indulatokat váltott ki egy videó, amely látszólag azt bizonyítja, hogy egy nagy áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének a kültéri grill részlegén a románul meg sem szólaló elárusító nem szolgálta ki a hozzá román nyelven folyamodó vásárlót.

Az áruházlánc pénteken közleményben tudatta a térfigyelő kamerák felvételei alapján végzett belső vizsgálata előzetes következtetéseit. Ezek szerint a blogger nyitás előtt fél órával próbált vásárolni. Ekkor az elárusító tájékoztatta arról, hogy csak nyitás után tudja kiszolgálni. A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a kasszagép még nem működik, visszaadta a bankjegyet.

A jelenet idején a blogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román. Megnyilvánulása a pult előtt várakozó többi vásárló - köztük az elárusító édesapja - felháborodását váltotta ki. Az ügyről részletesebben a székelyhon.ro írt.