Elszállt: Traian Basescu bojkottra szólított fel a Mollal szemben

A volt román államfőnek a pártja ifjúsági szervezete által szervezett nyári egyetemen tett kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte szombaton. Basescu a Székelyföldi legendárium csapatának a turisztikai térképét kifogásolta.

Traian Basescu kijelentette: a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium kapcsán kialakul román-magyar konfliktusnak tulajdonképpen egy bírósági ítélet képezi az alapját, és Romániában "egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket" - idézte Basescut a hírügynökség.

Azt kifogásolta azonban még hangsúlyosabban, hogy "a MOL benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén". Basescu hangsúlyozta, hogy mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

"Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak"

- idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescunak a tengerparti Neptun üdülőhelyen tett kijelentését.

A bojkottfelhívást a MOL egyelőre nem kommentálta.