Ez mindig veszélyes hír: csökkenni kezdett a fölösleg az olajpiacon

A kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzést napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelték.

A párizsi székhelyű kormányközi szervezet szeptemberi jelentésében a kereslet idei növekedésére vonatkozó előrejelzését napi 1,5 millió hordóról 1,6 millióra növelte.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak részéről jelentkező keresletnövekedés a vártnál továbbra is erősebb, különösen Európában és az Egyesült Államokban - mutattak rá az energiaügynökség szakértői.

Az iparilag fejlett országok olajszükségletének robusztus növekedése azt eredményezte, hogy a második negyedévben napi 2,3 millió hordóval ugrott meg a globális kereslet. Éves összevetésben 2015 közepén volt utoljára ilyen erős a növekedés.

Kínálati oldalról tekintve négy hónap óta először augusztusban csökkent, mégpedig napi 720 ezer hordóval a globális kitermelés szintje nem tervezett leállások, illetve tervezett karbantartási munkálatok következményeként.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok együttes kitermelése öt hónapja először csökkent augusztusban a Líbiában kiújult harcok miatt. A kartell napi kitermelése 210 ezer hordóval 32,67 millió hordóra esett vissza. A OPEC 12 tagállama 82 százalékban teljesítette a kitermelés korlátozására vállalt kötelezettségeit a júliusi 75 százalék után, az év egészét tekintve pedig 86 százalékon áll ez a mutató.

A 35 iparilag fejlett országot tömörítő OECD kereskedelmi olajtartaléka júliusban az ilyenkor szokásos emelkedés helyett stagnált, 3 milliárd 16 millió hordón maradt, ami csak 35 millió hordóval haladja meg az ötéves átlagot.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent és a WTI ára emelkedésre váltott a jelentés közzététele után.

Csütörtök kora délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj novemberi szállításra 54,73 dollárba került, 46 centtel, 0,85 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében. Eddigi napi csúcsán 54,74 dollárba került a Brent.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára októberi szállításra hordónként (159 liter) 50 centtel, 1,04 százalékkal, 48,73 dollárra nőtt a New York-i árupiacon. Napi mélypontját 48,12 dolláron, eddigi csúcsát pedig 48,77 dolláron ütötte meg.