Amerikai bombázók Észak-Korea közelében

Ebből mi lesz?

"Ez a demilitarizált övezettől legészakabbra fekvő térség, ahová amerikai harci gép vagy bombázó berepült Észak-Korea partjai mentén a 21. században, aláhúzva annak komolyságát, ahogyan mi vesszük (Észak-Korea) vakmerő magatartását"

- közölte Dana White, a Pentagon szóvivője nem sokkal azelőtt, hogy Észak-Korea külügyminisztere beszédet mond az ENSZ-közgyűlésen.

"Ez a katonai feladat megmutatta az Egyesült Államok eltökéltségét és azt a világos üzenetet, hogy az elnöknek számos katonai lehetősége van bármilyen fenyegetés legyőzésére"

- hangsúlyozta a szóvivő hozzátéve, hogy Észak-Korea fegyverkezési programja "súlyos veszélyt" jelent. 

"Készek vagyunk használni a katonai lehetőségek teljes tárházát, hogy megvédjük az Egyesült Államokat és szövetségeseinket"

- mondta Dana White.

A Pentagon közölte, hogy nehézbombázói a csendes-óceáni Guamon lévő amerikai támaszpontról szálltak fel, vadászgépei a japán Okinava szigetéről.

Az erődemonstrációt a Washington és Phenjan között az elmúlt napokban folyt heves szóváltás után tartották, amikor Donald Trump amerikai elnök őrültnek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki "egy eszement ember zagyvaságainak" mondta Trump fenyegetőzését arról, hogy Phenjan soha nem látott "tüzet és haragot fog" tapasztalni, ha tovább provokálja Washingtont.

Phenjan szeptember 6-án hajtotta végre hatodik és egyben legnagyobb nukleáris kísérletét, és számos ballisztikus rakétakísérletet végzett a nyár folyamán.

Szombaton kiserejű földrengés történt Észak-Koreában, amelynek epicentruma néhány kilométerre volt a szeptember 3-ai föld alatti nukleáris robbantás helyszínétől, az ország északkeleti részén, földrengéskutató központok szerint a földmozgás nem egy újabb nukleáris kísérlet következménye.

Július 30-án Washington hasonló erődemonstrációt tartott két B1-B típusú stratégiai nehézbombázójával átrepülve a Koreai-félsziget felett, válaszul a júliusban végrehajtott két észak-koreai ballisztikus rakétakísérletre.