Kijátszotta a Jobbik a plakáttörvényt

Nem bérel több hirdetési helyet az ellenzéki párt, megvette azokat. 

Plakátok helyett, köztéri hirdetési felületeket vásárolt a Jobbik, így a jövőben nem kell bérelniük senkitől ezeket a helyeket. 

A lépésről a Jobbik szóvivője, Jakab Péter számolt be a Magyar Nemzetnek. A hirdetőhelyek megvételével nem vonatkozik a pártra a plakáttörvény.  A kormányzati kétharmad hiányában feles többséggel elfogadott jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy a pártok hirdetési felületet csak listaáron vásárolhatnak, semmiféle kedvezményt nem kaphatnak. Mivel azonban a köztéri plakáthelyek a Jobbik tulajdonába kerültek, nem kell a jövőben bérelniük, ha hirdetni akarnak. 

Részletekben törlesztenek

Az ellenzéki párt szóvivője üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy pontosan mennyit fizettek a plakáthelyekért. Annyit közölt, hogy részletfizetésre kaptak lehetőséget, úgy fogják végül a vételárat megtéríteni. Több cégtől is vásároltak hirdetőfelületet - mondta el Jakab Péter. Hozzátette, a felületeken csak ők folytatnak majd kampánytevékenységet, vagyis akkor sem adják bérbe a hirdetési felületeket, amikor éppen nincs választási időszak.

Folytatják a plakátkampányt


Egy közleményben részletezték folytatódó plakátkampányuk fő üzeneteit: a kivándorlást a béremeléssel akarják megállítani, a bevándorlást a határőrséggel kiegészülő kerítéssel és a letelepedési kötvények megszüntetésével, míg a korrupciónak „józan ésszel és tiszta kézzel” vetnének véget. Szerintük ugyanis csak ezeken az alapokon lehet „élhető, igazságos, biztonságos és szabad Magyarországot teremteni”.

Félmegoldás

A Fidesz azután szigorította a köztéri hirdetés szabályait, hogy a Jobbik országos plakátkampánytindított. Azt üzenték, hogy míg az emberek dolgoznak, a kormány lop. Orbánék alapvetően azt akarták elérni a plakáttörvénnyel, hogy a pártok csak a választási kampányban hirdethessenek óriásplakátokon. Ám, ehhez a kétharmados választási törvényt is módosítani kellett volna, de ehhez egyetlen ellenzéki támogatót sem tudtak megnyerni.

A kormánypártok az Országgyűlés nyári szünetében rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze, hogy legalább a feles többségű, településkép-védelmi törvény átírását átvigyék a törvényhozáson. Ebbe a jogszabályba iktatták be, hogy plakátolni ugyan lehetősége van a pártoknak egész évben, de ezt kizárólag listaáron bérelhetnek felületeken tehetik meg. Meghatározták a listaárak szabásának módját is.  

A törvénymódosítást Áder János köztársasági elnök aláírta, az Alkotmánybíróság fordult.

Utcán a gengszterek 

A szigorítások ellenére több kormányellenes plakát is megjelent közterületen. Pénteken egy újabb hirdetés jelent meg, amelyre kollégánk, Nótin Tamás hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor arca fölé az van írva, hogy főnök, Mészáros Lőrinc a képen a stróman, Habony Árpád a hazug, Rogán Antal pedig a kötvényes. Négyen együtt – a plakát szerint – a „gengszterek”. A Jobbik szóvivőjének elmondása szerint az üzenet tartalmával egyetértenek, de az nem az ő plakátjuk.