Kizárták volna Andy Vajnát egy pályázatból, de megoldotta

Filmre kívánkozó történet.

A 24.hu kérdésére az NMHH kommunikációs osztálya elismerte, hogy a Médiatanács január 24-én délben kezdődő ülésének napirendjén szerepelt a békéscsabai helyi 88,9 MHz-es kereskedelmi rádiós frekvenciára vonatkozó pályázatok alaki vizsgálatára irányuló döntés, de a napirendi pont tárgyalását aznap délelőtt elhalasztották.

Az ok igen érdekes: az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos tulajdonában lévő Radio Plus Kft. (az országszerte vadul terjeszkedő Rádió 1 üzemeltetője, ami a békéscsabai helyi 88,9 MHz-re is pályázott) képviseletében valaki aznap reggel, nem sokkal tíz előtt besasszézott az NMHH-hoz a pályázathoz kapcsolódó újabb bankszámla-igazolással.

Így az aznap délutánra, alaki érvénytelenség miatt esedékes vizsgálati ülést - melyen kizárhatták volna a pályázatból a médiamogul cégét - egyből el is halasztották. Különösen érdekes részlet, hogy

a rádió első néhány havi működésére félretett összeget tartalmazó speciális bankszámlát Vajna cége aznap reggel,  nyitotta meg a Garancsi Istvánhoz érdekeltségébe tartozó Duna Takaréknál.

A nagy ember felülírta a szabályokat?

Az eljárásrendi "anomália" ráadásul igen kifizetődőnek bizonyult:

a Médiatanács egy héttel később annak ellenére fogadta el a pályázathoz a jogvesztő hiánypótlási határidő után csatolt bankszámla-igazolást, hogy Vajnáékat a pályázat kiírásának szövege szerint ki kellett volna zárni a késedelem miatt.

Ráadásul a késve csatolt irat alapján nyilvánvaló volt, hogy a szükséges bankszámla nemhogy a pályázat 2016. novemberi beadási határidejekor, de még a hiánypótláskor sem létezett.

A testület később "természetesen" Vajnáékat hozta ki győztesnek a helyi rádiósokkal szemben.

Perelni is felesleges?

A békéscsabai helyi rádiós frekvenciát több mint húsz éve használó családi vállalkozás, az Interax Kft. pert indított a Médiatanács ellen, amiért a gyanús körülmények ellenére is Andy Vajnáéknak kedvezett.

A Médiatanács erre múlt pénteken a bíróságon kiharcolta, hogy függesszék föl az ellene indított pert, arra hivatkozva, hogy a Radio Plus Kft. 10 napon belül tervezett ügyvezetőváltást jelentett be a testületnek, ami a cégbírósági adatok szerint azóta sem történt meg.

Eközben az ajtón ideiglenesen kihajított Radio Plus most az ablakon mászna vissza:

egy másik békéscsabai helyi rádiós frekvencián, a Csaba Rádió 104,0 MHz-es sávján, a Csaba Rádióval hálózatba kapcsolódva sugározná műsorát.

Ez azt a helyzetet eredményezheti, hogyha az Interaxnak mégis sikerül megszereznie a csatornahasználati jogot, akkor Békéscsabán egyidejűleg akár két Rádió 1 is működhet párhuzamosan.

Emiatt az Interax a Médiatanácshoz fordult: azt kérték, hogy a testület függessze fel a Vajna-rádió hálózatba kapcsolódási engedélyének vizsgálatát, mivel aggályos lenne, ha két Rádió 1 működne Békéscsabán.

Jelenleg minkét helyi rádiós frekvencia sorsa a Médiatanács kezében van.

A magyar film készítéséhez már nincs szükség tehetségre, csak jóban kell lenni Andy Vajnával

A filmszakmában dolgozókat nem is az zavarja, ha a filmügyi biztos időnként megpróbál egy-egy produkciót jobban tolni, az azonban elfogadhatatlan, hogy a Filmalapot úgy kezeli, mintha a saját filmgyártó cége lenne. Hozzáértés helyett magánéleti viszonyok döntik el, ki ülhet a rendezői székbe.