Vona: a határon túli magyarok önrendelkezése a régió közös érdeke

Minden magyarnak joga van beleszólni a nemzet sorsába. 

"Egyedül vagyunk a pártok között azzal az állásponttal, hogy a határon túli magyarok pártreferenciája nagyon fontos dolog, de nem annak alapján dől el, hogy adnánk-e szavazati jogot a határon túli magyaroknak vagy nem"

- mondta a Jobbik elnöke. A Fidesz szerinte tisztában volt vele, amikor biztosította ezt a lehetőséget, hogy az elcsatolt részeken élő magyarok jelentős része rá szavaz. A baloldali pártok azért vonnák el és vitatják el ezt a jogot, mert nincsen jelentős bázisuk itt.

Vona Gábor azt mondta:

"a kettős állampolgárság elvi kérdés, ezt a magyar emberek megérdemlik. Senki nem tehet arról, hogy a határnak melyik oldalára született. Ha valaki magyar ember, akkor szavazhasson és legyen joga beleszólni közös magyar nemzetünk sorsába."

A Jobbik elnöke üdvözölte a Visegrádi Négyek erősödését, úgy vélte, hogy Horvátországnak is lenne helye az együttműködésben. Vona hozzátette, benyújtják a magyar parlamentnek javaslatukat, amelyben kezdeményezik, hogy a V4-ek kormányfői mellett a parlamenti delegációk is találkozzanak és egyeztessenek, vitatkozzanak konkrét ügyekről.

Hozzátette:

"Akkor lennék elégedett, ha a magyar nemzetpolitika és a magyar külpolitika meg tudná értetni a régióban azt, hogy a magyar határon túli közösségek jogainak, önrendelkezési törekvéseinek biztosítása, támogatása közös érdek és nem destabilizálja ezt a régiót, éppen ellenkezőleg." 

A Vona Gáborral készült teljes interjút itt olvashatják el.