Katalónia újratöltve: ma az észak-olaszok is a függetlenség útjára léphetnek

Az észak-olasz tartományok a helyi kormányzat kezdeményezésére vasárnap népszavazást tartanak a nagyobb önállóság kérdésköréről. Az Északi Liga végső célja akár a függetlenség is lehet (ahogy azt korábban meg is ígérték, Padania néven), de egyelőre nem erről van szó.

Lombardia és Veneto első körben olyan szintű önállóságot szeretne Rómától, mint amilyennel Szicília és Szardínia rendelkezik. Az olasz kormány nem emelt kifogást a népszavazás ellen.

Katalóniához hasonlóan itt is a pénzügy az egyik legfontosabb kérdés. Észak-Olaszország hagyományosan gazdagabb az ország többi részénél, ezért nagyobb önrendelkezést akarnak a saját bevételeik felett. Az Északi Ligának nem tetszik, hogy az ő pénzükből is támogatják az ország fejletlenebb területeit, inkább a helyi oktatásra és egészségügyre költenének többet.

Korábbi elemzésünket a témában itt olvashatják:

Függetlenségi törekvések - kik lehetnek a következők?

Spanyolországban napirendre került Katalónia függetlenné válásának kérdése, de Kurdisztánban is a közelmúltban tartottak népszavazást erről. Lehetnek követői a barcelonai példának, vagy pont riasztó volt látni az ottani eseményeket? A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan területet, ahol szintén kiéleződhet ez a kérdés.