Orbán örülhet: újabb adókedvezményekben részesülhetnek a sportkáefték

Van itt pénz bőven!

A Tiba István által jegyzett törvénymódosító javaslat értelmében az úgynevezett sportvállalkozások csökkenthetik helyi iparűzési adójuk alapját azzal az összeggel, amely gyakorlatilag a sporttevékenységgel összefüggő minden egyéb bevétel. Így aztán miközben egyes önkormányzatok adókkal terhelik a lakosságot annak érdekében, hogy az ellenzék politikai üzenetei minél nehezebben juthassanak el a néphez, egy sportvállalkozás még a reklámközzététel bevétele után sem kell, hogy adózzon. Magyarul: a felcsúti klub adómentesen teheti ki a Mészáros és Mészáros Kft. reklámtáblát a Pancho Arénában, de egy társasházat százezrekkel terhelnek meg, ha bármit (akár politikai reklámot is) kihelyez.

Ez már egészen félelmetes: azért sújtják újabb adóval a lakosságot, hogy a Jobbik ne plakátoljon

A településkép védelméről szóló törvény módosítására hivatkozva Schmidt Csaba (Fidesz) előterjesztése alapján Tatabánya is adókötelessé tenné a városban elhelyezett reklámhordozókat 2018. január 1-től. Úgy néz ki, új frontot nyitott a kormánypárt a plakátháborúban, illetőleg a legerősebb ellenzéki párt elhallgattatása érdekében. Eddig példátlan módon, Szombathelyen már megszövegeztek egy önkormányzati rendeletet, amelyet jövő csütörtökön tárgyal majd a képviselő-testület.

Sportvállalkozásnak egyébként az a cég minősül majd, amelynek főtevékenysége a sporttevékenység, és emellett játékosait az adott évi bajnokságban elindítja.

Ezzel azonban még nincs vége. Tiba István javaslata szerint a tao-pénzek kiutalásának feltételei is liberalizálódnának. Az indítvány értelmében ha a NAV azért tagadta meg a tao-pénz kiutalását, mert a cég nem fizette be az esedékes adót vagy adóelőleget, akkor is megkaphatja a neki szánt összeget, feltéve, hogy a késedelem legfeljebb 15 nap, és az adót, adóelőleget teljes mértékben megfizeti. (A magánszemélyek szja egyszázalékos felajánlásánál ennél jóval szigorúbbak a feltételek, de a NER-ben vannak egyenlőbbek.)

Még mindig nincs vége, újabb kedvezmény: a sportvállalkozásnak ezentúl egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, azaz ekhót sem kell majd fizetnie a hivatásos sportolónak fizetett sportolói „fizetése” után, illetve a bankok is mentesülnek a különadó megfizetése alól olyan mértékben, amilyen mértékben látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött alapítványnak juttatnak támogatást.

Hogy hogyan fogják ellenőrizni, hogy egy csapatbusszal történő szállítás a sporttevékenységgel összefüggő tevékenység vagy csak szimplán politikai felajánlás, az egyelőre kérdéses.

Bevett szokás, hogy tao-ból támogatott csapatok buszait is felhasználják a fideszes kampánycélokhoz

Nagy feltűnést keltett a Puskás Akadémia és a Dunaújvárosi Kohász csapatbuszának látványa az Andrássy úton október 23-án. Azonban nemcsak Orbán Viktor nézőközönségének felbuszoztatására használtak már fel adóforintokból kistafírozott, tao-támogatásokból működő sportklubok gépjárműveit. Tállai András adóügyekért felelős államtitkár, NAV-elnök klubjának, a Mezőkövesd Zsóry FC-nek a csapatbusza például jóval többször járt Budapesten, mint ahányszor pályára lépett a csapat a fővárosban.