Történelmi mélypont: 100 ezernél (!) kevesebben haltak meg kanyaróban egy év alatt

A javulás fő oka, hogy egyre több gyermek kapja meg a védőoltást.

A múlt évben 90 ezer emberéletet követelt a kanyaró, míg 2000-ben 550 ezer haláleset történt. A javulás fő oka, hogy egyre több gyermek kapja meg a védőoltást - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az Egyesült Nemzetek Alapítvány és az amerikai járványügyi központ (CDC) által alapított szervezet.

Az MRI elnöke, Robert Linkins szerint 2000 óta 5,5 milliárd adag kanyaróellenes vakcinát adtak be gyermekeknek a világon, ezzel 20,4 millió emberéletet sikerült megmenteni. "Évi átlagban 1,3 millió ember életét megmenteni a kanyaró elleni védőoltással hihetetlen eredmény, és belátható időn belül lehetségessé, sőt valószínűvé tesz egy kanyaró nélküli világot" - mondta.

Az első védőoltással való lefedettség azonban 2009 óta 85 százalékos szinten toporog, holott 95 százalékos beoltottsági arány lenne szükséges. A teljes védettség kialakulásához szükséges második védőoltást pedig 2016-ban csak a gyermekek 65 százaléka kapta meg. A két ajánlott védőoltás közül 20,8 millió gyermek még az elsőt sem kapta meg - hívta fel a figyelmet az illetékes.

A vakcinázatlan gyermekek több mint fele hat országban, Nigériában, Indiában, Pakisztánban, Indonéziában, Etiópiában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban él.

Magyarországon már alig ismert ez a betegség, de az utóbbi egy évben hozzánk is átjutott a fertőzés, miután Romániában egy oltásellenes kampány miatt rengetegen megbetegedtek, majd fertőzni kezdtek.