A bankok rekordokat döntenek, a kilakoltatások zajlanak, a kormány a helyén van

Mindenki ura a helyzetnek.

Z. Kárpát Dániel szerint fel kell tennünk a kérdést, hogy folytatódik-e a paktumkormányzás, vagy végre hajlandó lesz-e a kormányzat elmozdulni eddigi pozíciójából az igazságtétel felé. A jobbikos politikus vérlázítónak nevezte, hogy családok ezrei kerülhetnek utcára, jövőhéten például egy 1956-os hőst és családját tervezik kilakoltatni a bedőlt adósság miatt.

Felszólalásban azt mondta, reméli, hogy lesznek ott fideszes képviselők is, hogy a kilakoltatottak szemébe nézzenek.

Eközben a túloldalon

Rekordbevételt érnek el a hazai kereskedelmi bankok, a 2016-os adatok szerint 456 milliárd forintot zsebeltek be – emlékeztetett a jobbikos képviselő, hozzátéve, hogy az idén csak az első negyedévben 175 milliárd forint volt az adózott nyereség.

Z. Kárpát Dániel kifogásolta, hogy a pénzintézetek úgy érnek el ilyen komoly eredményeket, hogy közben a kormányzati kommunikáció szerint el vannak számoltatva, és be lettek vonva a közteherviselésbe.

Azt a Jobbik is elismeri, hogy az egészséges gazdasághoz jól működő bankok és jól működő hitelezés kell, de „semmiképpen sem lehet nyerészkedni az ügyfeleken” és szabadrablást folytatni, mutatott rá Z. Kárpát.

Kilakoltatási hullám

Elhangzott, hogy a végrehajtási eljárások száma is rekordokat dönthet, miközben a behajtások több mint egyharmada olyan ügy, ami mögött behajthatatlan követelések állnak, hiszen már nincs fedezet, amin érvényesíteni lehetne őket.

Z. Kárpát Dániel szerint a Fidesz-KNDP paktumot kötött a Bankszövetséggel, és lemondott a devizahitelesekről.

Ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy a kormány százmilliárdos tételekkel segítette a bankokat, miközben folyamatosan akadályozza az adósokat segítő lépéseket, mint például a Jobbik által is javasolt magáncsőd intézményét, vagy éppen az elsétálási jogot.

„Jelen pillanatban a Fidesz az egyetlen gátja mindezek bevezetésének.”

A Jobbik politikusa kijelentette, hogy lenne költségvetési mozgástér az adósok megmentéséhez, akár csak a bankszektor terheinek visszaállításával. Jelezte, hogy ők visszaállítanák a 0,5 százalékos bankadót, és a hitelintézeti járadákot is.

Most a fideszesek lelkiismeretén múlik, hogy még több családot tönkre tehetnek-e, mondta.

Válaszában Völner Pál államtitkár rögtön simicskázott egyet, majd a baloldali pártokat kezdte szidni, végül azzal vádolta a Jobbikot, hogy a salátatörvényekbe csomagolt javaslatokat nem szavazták meg.

Az államtitkár szerint megtörtént a bankok elszámoltatása, a károsultakat százezres nagyságrendben mentették meg és kárpótolták.