Ha Önnek jó fideszes kapcsolatai vannak, nyugodtan vigye haza az Önre bízott vagyont!

Elképesztő ürüggyel hagyták futni a gyerekek pénzét lenyúló fideszes tanárt.

A korábban a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány, illetve vezetőjének, a Fidesz – akkor még – V. kerületi bizottsági tagjának botrányos ügyét portálunk is figyelemmel követte. Ismert, a Szemerések a Szemeréért Alapítvány körül 2015-ben kezdődtek a gondok, mikor az előző kuratóriumi elnök lemondott, egy kuratóriumi tag elhunyt, így minden, a gyermekek pénzével kapcsolatos ügy kezelése, többek közt a bankszámla feletti rendelkezés is az iskolában csak „fideszes tanár úrként” emlegetett K. Andráshoz került.

Már a gyerekektől is lopnak? - Zsebre vágta a gimnáziumi alapítvány pénzét a fideszes tanár

Egy V. kerületi általános iskola és gimnázium alapítványi pénzét nyúlta le az azt kezelő tanár, aki egyben a Fidesz-KDNP delegáltja a kerületi önkormányzatnál, tudta meg a HVG. Miután kiderült, hogy lenullázta a szülők által táborozására, kirándulásra, tanulmányi jutalmakra összedobott pénzt, a pedagógus hirtelen szabadságra ment, kollégáival pedig titoktartási nyilatkozatot írattak alá, de az ügy mégis kiderült.

A befolyásosként ismert szemerés tanár nem is volt szemérmes, egy év alatt több mint 3 millió 600 ezer forintot vett fel a diákoknak szánt pénzből, a bankszámlán pedig mindössze 1592, azaz ezerötszázkilencvenkettő forintot hagyott. A hvg.hu tényfeltáró cikkének megjelenése előtti napokban, mikor a portál érdeklődött a tanárnál az ügy részleteiről, gyorsan visszaadott 3 millió 200 ezret. Ezt ő maga elszámolásnak nevezte, illetve azzal védekezett, hogy az összeg a „nála levő házipénztárban volt”, ami nonszensz, hiszen a házipénztárat képező páncélkazetta – a benne levő 281 ezer forinttal – az iskolában volt elhelyezve.

Korábban szintén a hvg.hu derítette ki, hogy K. András további 436 ezer forinttal még mindig tartozik, és azt az iskola felszólítása ellenére még mindig nem fizette vissza. Akkor a rendőrség azt közölte, „egy főt gyanúsítottként hallgattak ki sikkasztás bűncselekmény miatt”, a nyomozás határideje pedig november 15.

Mi lesz, ha a politikai kapcsolatai miatt simán kimossák, akár még át is kerülhet egy másik iskolába?

– tette fel a kérdést a hvg.hu több forrása is.

Ti dolgoztok, ők a gyerekeitektől is lopnak

Ahogy arról portálunk is beszámolt, május közepén tudta meg a hvg.hu, hogy több millió forintot lopott el a Budapest V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium alapítványából az annak lemondott elnökét helyettesítő Király András. A napközis tanár egyben a helyi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságának Fidesz által delegált külsős bizottsági tagja volt.

A hvg.hu most megszerezte a nyomozást megszüntető (igen, jól olvassa a kedves Olvasó) rendőrségi határozatot. És valóban, a portál informátorai által felvetett kétkedésnek lett alapja: a határozat szerint ugyanis a beszerzett „adatok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Sőt, az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így a továbbiakban nem kívánnak az üggyel foglalkozni. A (vigyázat, irónia!) mindenre kiterjedő, rendkívül alapos nyomozás abból állt, hogy megnézték a bankszámlakivonatokat, megtekintették a készpénzfelvételről készült videókat, majd meghallgatták K. Andrást. Aki azt vallotta, számlával igazolhatóan felhasznált valamennyit az összegből, a többit viszont „lakásában egy külön dobozban elkülönítve tartotta”.

A nyomozást megszüntető határozat szerint a fideszes tanár úr csak tartogatta, de nem használta saját részre a pénzt, ennek ellenkezőjére nézve pedig „nem rendelkeznek adattal”. Másrészt azzal magyarázzák a nyomozás megszüntetését, hogy K. András visszafizette a „bankkártyával felvett pénzösszeget”. Hogy nem az egészet, és azt is csak akkor, amikor a média boncolgatni kezdte az ügyet, arra nem tér ki a rendőrség. Ráadásul – teszi hozzá a hvg.hu – a kár megtérítése legfeljebb enyhítő körülményként merülhet fel egy büntetőeljárásban.

Az iskola nem adja fel

Az iskola alapítványának kuratóriuma úgy döntött, panaszt tesznek az ügyben. Jogászra nincs pénzük (a gyerekek pénzét nem erre szeretnék költeni), ezért maguk állították össze beadványukat. Úgy vélik, a nyomozás nem volt kellő mélységű, be sem szerezték a releváns információkat, az indokolás pedig nem felel meg a valóságnak. „Nem életszerű, hogy Király András apránként pénzt vesz ki egy olyan időszakban, amikor nem voltak szükségesek kifizetések” a gyerekek számára, csak azért, hogy otthon őrizze – idézi a panaszt a hvg.hu.

Hozzáteszik: a botrány sajtónyilvánosságra kerülése előtti napokban K. András bement az iskolába, leadta a bankkártyát, lemondott a kuratóriumi tisztségéről, átadta a dokumentációt és szabadságra ment. A nála levő több mint 3,6 millió forintról egy szót sem szólt, abból csak akkor törlesztett, amikor a hvg.hu már kereste a sikkasztásgyanús ügy miatt.

A kuratóriumi beadványban azt is megemlítik, a felvett 3,6 millió forintból a most futni hagyott K. András csak 3,2 milliót adott át, emellett a készpénzfelvételek révén 50 ezer forint bankköltséggel is megterhelte a diákok pénzét kezelő alapítvány számláját. „Ezt a máig ki nem fizetett összeget szerintük végképp nem lehet azzal magyarázni, hogy csak dobozban tartotta” – emelik ki.

Az ügyvéd maszatol

Morvai Attila, a fideszes K. András ügyvédje szerint ügyfele maradéktalanul elszámolt az alapítvány vagyonával, minden egyes forinttal. A hvg.hu azon kérdésére, hogy miért kellett egy biztonságos bankszámláról folyamatosan felvenni az összeget és azt otthon, egy dobozban tárolni, azt válaszolta:

erre van racionális magyarázat

, de védőként köti a titoktartás. Az életszerűséget pedig nem kell figyelembe venni a nyomozás során – tette hozzá az ügyvéd, aki korábban a Fővárosi Főügyészség ügyésze, illetve ügyészségi szóvivője volt, majd az MNV Zrt. jogi és vagyonhasznosítási igazgatója is lett.

A sikkasztásgyanús ügyben most futni hagyott K. András időközben „személyes okokra” hivatkozva lemondott az V. Kerületi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságában beöltött posztjáról. Azóta a Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban kapott napközis tanári állást.

A kínai iskolában tanít a sikkasztási botrányban érintett „fideszes tanár úr"

A hvg.hu-nak sikerült rábukkannia, melyik iskolában dolgozik a jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező, a gyanú szerint a gyermekek pénzét lenyúló Király András. Mint azt korábban mi is megírtuk, noha a botrány kirobbanása után több mint 3 millió forintot visszaadott a korábban ellopott pénzből, még mindig több százezer forinttal tartozik a Szemerések a Szemeréért Alapítványnak az V.