Egyetemi hallgató kérdezte Simicskót, hogy a kínaiaktól tanulták-e az előadás kötelezővé tételét

Bekérdezték a minisztert.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Miskolci Egyetemen tartott előadást. Ezen állítólag rektori utasításra kötelező volt résztvenni azoknak a hallgatóknak, akiknek az esemény idejében órája lett volna. Az egyetem ezt cáfolta.

Ez már csak így működik! Kötelező lesz meghallgatniuk a miskolci egyetemistáknak Simicskó István előadását

Olvasónk küldött egy felvételt egy Neptun-üzenetről, amelyből kiderül, hiába a tanítási időpont (12 órás kezdés), óra helyett a hallgatóknak kötelezően részt kell venniük a (pártpropaganda) előadáson.Az a hír járja, hogy mindez felsőbb utasításra történik, ugyanakkor az egyetem hallgatói és dolgozói megvannak félemlítve.Így nem meglepő, hogy ha "át kell adni" a hallgatókat, akkor azokat át is fogják adni.

Az előadás végén - a kérdezési lehetőséget kihasználva - a hallgatóság soraiból egy fiatal férfi azt kérdezte a minisztertől és a rektortól: a kínaiaktól tanulták-e az eseményen való részvétel kötelezővé tételét, és ha a Fidesz kormányon marad, mindent ugyanígy kötelezővé tesznek-e majd.

Torma András rektor erre válaszolva azt mondta, hogy az előadáson való részvételt nem tette kötelezővé, és mivel a feltett kérdés nem tartozott szorosan az előadás témájához, a rektori hivatalba invitálta a kérdezőt, hogy ott, "egy kávé mellett", megbeszéljék a kérdést. A rektori válaszra a diákok tapssal reagáltak.

Simicskó István szintén megerősítette: senkinek nem volt kötelező őt végig hallgatni, akár közben is bárki távozhatott volna. Ezzel együtt "köszönetet mondott" azoknak a sajtóorgánumoknak, amelyek az előadás vélelmezett kötelezővé tételével foglalkoztak az elmúlt napokban, ugyanis - ahogyan fogalmazott - 14 éves oktatói pályafutása alatt nem kapott ilyen reklámot egyetlen szereplése sem.

(fotó: Illyés Tibor / MTI)