A Fidesz nem engedte parlamenti vitára a visegrádi együttműködés elmélyítését, mert Jobbik

Pedig elvileg egyetértés van a témában.

A fideszes többség ma leszavazta, hogy a parlament tárgysorozatba vegye a visegrádi együttműködés elmélyítéséről szóló, Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és Szávay István által jegyzett jobbikos határozati javaslatot.

Szávay István portálunknak a következőképpen kommentálta a döntést:

"Értetlenül állunk a döntés előtt, valószínűleg csak azért utasították el, mert a mi javaslatunkról volt szó."

A jobbikos képviselő hozzátette: ebben a kérdésben nincs ellenérdekelt fél, ezért nem látják a késlekedés okát, pláne, hogy a fideszes politikusoknak elvileg szimpatikus az ötlet.

Szávay szerint a világpolitikai helyzet megkívánja, hogy szorosabbra fűzzük a közép-európai együttműködést, és kiemelte:

"A V4-ek parlamenti dimenziója az érintett országok politikai pártjaiban is segítené az együttműködés iránti elkötelezettség kormányzati ciklusokon átívelő elmélyülését."

A honatya szerint azonban a Fidesz még csak vitázni sem volt hajlandó a kérdésről, amivel - érthetetlen és méltatlan módon - lehetetlenné tették, hogy ebben a fontos kérdésben közös álláspont alakuljon ki.

Hozzátette: a Jobbik a benyújtott javaslatot nem kőbevésett szövegnek szánta, nyitottak arra, hogy konszenzus alakuljon ki a V4-ek állandó parlamenti közgyűléséről, az együttműködés további elmélyítéséről és Horvátország vagy Ausztria esetleges partnerként való bevonásáról.

Szávay István azt is hangsúlyozta, hogy a Jobbik mindig is támogatta és helyesnek tartotta a kormány azon törekvését, hogy erősítse a visegrádi országok közös szerepét, de úgy látják:

most lehetőség lenne egy újabb szintre emelni a folyamatot, és nem értik, miért nem hajlandó most erre a Fidesz.

V4-es parlamenti közgyűlés: a Fidesz egyetért a jobbikos felvetéssel

Egy hónappal ezelőtt jelentette be az úgynevezett Vona18 sorozat vállalásaként a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje: a párt parlamenti javaslatot nyújtott be, hogy kezdeményezze a visegrádi országok eddig nem létező, állandó parlamenti közgyűlésének létrehozását. Vona Gábor akkor úgy fogalmazott: a V4 eddig nem tudott igazi erőt mutatni, de a közös parlamenti közgyűlés „gravitációt jelenthetne az együttműködés" számára.