Donald Trump komolyan áthelyezné Jeruzsálembe a nagykövetségét

Az alelnök az Izrael Állam létrehozásához vezető ENSZ-határozat elfogadásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédet. Az ünnepséget New York Queens negyedének szépművészeti múzeumában tartották diplomaták és amerikai zsidó szervezetek képviselőinek részvételével.    

Mike Pence megfogalmazásában Donald Trump

komolyan tanulmányozza, hogy mikor és hogyan helyezze át az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe".    

Az alelnök kijelentése azért keltett meglepetést, mert Donald Trump október elején bejelentette, hogy a választási kampányban tett ígéretével ellentétben egyelőre nem helyezi át az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe, az marad a nemzetközi közösség által Izrael fővárosának elismert Tel-Avivban. Az elnök október elején azt mondta, hogy előbb a palesztin-izraeli békefolyamatnak akar "esélyt adni", bár hozzátette, hogy a döntést az ügyben nem a nagyon távoli jövőben akarja meghozni. 

A nemzetközi közösség soha nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael Állam fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak. 

Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemban kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.