Demján szerint sok a kórház és a tanár

A milliárdos üzletember brutális megszorításokat vár az új kormánytól, különben bukás jön. 

Agresszív kampányt indít a jövő évi választások után a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége annak érdekében, hogy az állam építsen le több százezer felesleges munkavállalót, akik csak koloncok a társadalom nyakán - közölte Demján Sándor. 

Az érdekképviselet elnöke szerint eddig késlekedtek a kormányok, de a 2018-as választások után a közszféra radikális visszanyesése elkerülhetetlen.

Demján szerint leépítés nélkül az ország gazdasága nem tud fejlődni. 

Az adók nem csökkenthetők, az óriási koloncként jelenlévő 350 ezer felesleges közalkalmazottat a szolgáltatási szférában kell elhelyezni.

Enélkül az üzletember szerint az ország elbukik. Demján úgy vélekedett, a jelenlegi 160 helyett, 20 jó kórház is elég lenne és leépítené a felső- és közoktatásban dolgozó pedagógusok számát is. 

Z. Kárpát Dániel: Van másik út 

A Jobbik szerint történelmi fontosságú lesz a tavaszi választás: Magyarország gyorsít a leszakadás útján a Fidesszel, vagy elindul a felemelkedés útján a Jobbikkal. Z. Kárpát Dániel közleményben reagált a vállalkozói érdekképviselet elnökének szavaira. Azt írta:

A Jobbik elképedve hallgatta, hogyan foglalta össze a Vállalkozók napján Orbán Viktor egyik fő szövetségese, Demján Sándor, Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, mit vár el a kormánytól, vagyis mi tekinthető a Fidesz kormányprogramjának, ha Orbán Viktor megnyeri a 2018-as választást: a bérunió, vagyis a dolgozók nyugati szintű bérfelzárkóztatásának elutasítását, a közszféra drasztikus leépítését, legalább 350 ezer közalkalmazott, köztük tanárok elbocsátását, a kórházak számának radikális csökkentését. Vagyis annak a fideszes gazdaságpolitikának a fokozását, ami továbbra is az olcsó munkaerőre, az egészségügy és oktatás kivéreztetésére épít.

A Jobbik alelnöke hozzátette:

ezzel szemben pártja sikeres béruniót, a hazai kis- és középvállalkozások támogatását, a korrupció felszámolását kínálja Magyarországnak, ami egyszerre teremti meg a nyugati életszínvonal, valamint a XXI. századi egészségügy és oktatás alapjait.   

Jobbik: Kiszámítható vállalkozói környezet kell a fejlődéshez

Az elmúlt hetekben már elkezdte bemutatni a Jobbik a hazai kis- és középvállalkozásoknak kínált programját. Három fő területre - adópolitika, vállalkozót érintő támogatások, egyéb szakpolitikai intézkedések - csoportosították javaslataikat. 

A Jobbik kormányra kerülve garantálja a magyar vállalkozóknak, hogy terheik nem nőnek, csak csökkennek.

A jelenlegi folyamatosan változó adó- és járulékszabályok miatt, a vállalkozók nem tudnak évekre előre üzleti tervet készíteni. 

A munkaerő mobilizálása érdekében

a munkaadónak adómentesen kellene biztosítania a lakhatási- és munkába járási támogatást a munkavállalónak.

Integrátori programot is indítanának, amelynek lényege, hogy a hazai kkv-szektor szereplői jelentősebb szerephez, nagyobb hozzáadott értéket jelentő munkákhoz juthassanak a hazánkban működő nemzetközi vállalatok értékláncában. 

Állami projektmenedzsment szervezetet is létrehozna a Jobbik, ami

felaprózná a közbeszerzéseket úgy, hogy a kisvállalkozók közvetlenül is szerződhessenek a megrendelővel.

A jelenlegi gyakorlat szerint a kormányközeli nagyvállalkozók és velük konzorciumban induló nemzetközi cégek jutnak megbízásokhoz, a hazai kkv szektor szinte egyáltalán nem. Ez elsősorban a kormányhoz közeli üzletembereket például Mészáros Lőrincet és Garancsi Istvánt érinthetné érzékenyen. 

A Jobbik eltörölné a magyar vállalkozásokat terhelő osztalékadót. Jelenleg a külföldi cégnek elég az iparűzési és a társasági adót kifizetniük, míg a hazai vállalkozóknak még osztalékágon is adózniuk kell.