Amíg a lakosság retteg a hitelektől, addig Orbán körei abból vásárolták fel az állami földeket

Tiborczék több mint félmilliárdos hitelt vettek fel.

A 24.hu számítása szerint 2017-ben egy magyar háztartás 217-ed részét meri csupán bevállalni annak a hitelösszegnek, amit a felcsúti milliárdos bevállalt a földszerzés miatt.

A 2015-16 során zajló földárverések új földbirtokos-réteg kialakítására voltak hivatottak, amely réteg nagybirtokosai egybeestek Orbán Viktor baráti körével.

A miniszterelnök szülőföldjén, Fejér megyében hirdették meg a legtöbb területet, ahol a lap szerint a Tiborcz és a Mészáros család összesen 2,7 milliárdot költött azok felvásárlására, aminek több mint felét, 1,71 milliárd forintot hitelből fedeztek.

Orbán vejének családja a 492 hektárnyi földért 559 milliót fizetett. Az összeg egészét banki kölcsönből fedezték. A hitelező az a Gránit Bank, amely rendszeresen finanszírozza Tiborcz és barátja Szivek Norbert ingatlanbefektetéseit.

Mészárosék természetesen túlszárnyalták a Tiborcz családot. Ők 1257 hektárt vásároltak, amiért zsebből fizettek egymilliárd forintot, további 1 milliárd 154 milliót pedig az OTP állt nekik.

Természetesen ezen adósságok miatt nem kell, hogy fájjon a fejük. A szakértő szerint hamar ki lehet termelni a hitelösszeget a szántóföldeken, egyébként pedig az állam által garantált kedvezményes hitelek törlesztői kevesebbet visznek el, mint amennyit hoznak a milliárdosok számára a hitelösszegben lekötött pénzük kamatai.