Két volt katalán kormánytag marad előzetesben, hatan szabadlábon védekezhetnek

A politikusoknak 100 ezer eurót (31 millió forint) kell befizetniük a bíróságnak, hogy szabadon távozhassanak. Ezenkívül le kell adniuk útlevelüket, és nem hagyhatják el az országot.

A katalán vezetők november 2-án kerültek előzetes letartóztatásba, amit a spanyol központi büntetőbíróság azzal indokolt, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. 

A spanyol legfőbb ügyész október 30-án kezdeményezett eljárást a politikusokkal szemben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt arra hivatkozva, hogy

"döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött az alkotmány teljes semmibevételével október 27-én".

Az európai emberi jogi bíróságon folytatódhat a Madrid-Katalónia csata

A bíróság tájékoztatása szerint a leváltott katalán vezetők keresetet nyújtottak be Madrid ellen arra keresve a választ, vajon szabályos volt-e, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a függetlenség kikiáltásáról tartott parlamenti üléseiket. A bíróság beszámolt arról is, hogy katalán magánszemélyek is a testülethez fordultak, mert elmondásuk szerint az október elején tartott, Katalónia függetlenségről szóló népszavazást előkészítő választási bizottság egyes tagjaira egyenként 6000 eurós bírságot szabtak ki.