Mészáros Lőrinc barátainak újabb nagy napja

Két kiírásból összesen 25 milliárd forintnyi közbeszerzést nyertek.

10,6 milliárd forintért építheti meg a Pécsi Tudományegyetem új épületszárnyát a közbeszerzések egyik rendszeres nyertese a ZÁÉV – jelent meg a EU közbeszerzési értesítőjében. A cég legismertebb beruházása a csaknem 200 milliárdos új Puskás Ferenc Stadion, amelynek kivitelezése során a fideszes Mészáros Lőrinccel, valamint Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal szoros kapcsolatban vagy éppen tulajdonában álló alvállalkozók közreműködnek.

Akiknek nagyon jól jön a gigaberuházás: ők építhetik az új Puskást

Az új Puskás Ferenc Stadion építésére kiírt közbeszerzési eljárás dokumentumaiból kiderül, hogy a nyertes Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Zrt. mely alvállalkozókat vonja be a nettó 150 milliárd - 142,85 milliárd a nettó vállalási ár + 7,15 milliárd forint a tartalékkeret - értékű munkába. A lista kizárólag kormányközeliként ismert cégekből áll - írja a napi.hu.

A mostani beruházás a vadonatúj épületszárny teljes körű generálvitelezése mellett opciót is tartalmaz: a régi épület részleges felújítása során a belső és külső homlokzatot és azok nyílászáróit is kicserélik, illetve 4 előadóterem légtechnikáját (hűtés-fűtés) is megvalósítják. Az alvállalkozókról egyelőre semmit nem tudunk, de közismert, a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., mely közvetlenül Orbán Viktor szülőfalujának polgármesteréé, véletlenül épp ilyenekkel foglalkozik.

Tesztpálya 15 milliárdért

Tavaly ősszel alapította meg a Magyar Állam az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-t, melynek vagyonkezelői joga a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztériumé. Az állami cég idén augusztusban írt ki közbeszerzést várhatóan 10,3 kilométer 2 x 1, valamint 3,6 kilométer 2 x 2 sávos út építésére 4 darab új híddal, 6 darab körforgalommal, valamint szervizutakkal, melyeket várhatóan 3 egyedi szerződésben kíván megvalósítani.

A csaknem 15 milliárd forintra rúgó keretmegállapodás keretében handling pályát, offroad pályát, országúti szakaszt, fékfelületi tesztpályarészt, smart city zónát, járműdinamikai felületet, emelkedőket, rossz utakat, zajmérő szakaszt, aquaplaning medencét, illetve egy oválpályát kívánnak létrehozni.

A nyertes Mészáros Lőrinc bizalmasa és üzlettársa, Szíjj László Duna Aszfaltjának, illetve a zalakarosi illetőségű Szabadics Kft.-nek közös ajánlata lett, akik 5,6 milliárd forintos árajánlatot tettek. A tesztpálya előkészítő munkálatainak tenderét is a Fidesz-közeli Duna Aszfalt nyerte el még tavasszal, annak értéke 3,3 milliárd forint volt, míg a kiszolgáló és technikai épületekre kiírt pályázatra késő nyáron a cikkünk elején említett, ugyancsak fideszes milliárdosokkal összefonódott ZÁÉV adta a legkedvezőbb, 2,3 milliárdos ajánlatot.

A nyertes duó másik tagjáról, a Szabadics Kft.-ről két hete írtuk meg: nagykanizsai fejlesztésekkel bízták meg 2 milliárd forint keretösszegig annak ellenére, hogy a közbeszerzési szabályok súlyos megsértése miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nyomozást rendelt el ellene.

Nyomoz ellene a Kehi, mégis milliárdos közbeszerzést nyert

Kétmilliárd forintos keretösszegig építkezhet Nagykanizsa kontójára a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. Az EU-s közbeszerzési értesítőben ma megjelent hirdetmény szerint a cég közterület-fejlesztés keretében többek közt aszfaltozást, szegélykövezést, térkövezést, csatornaépítést, hídfelújítást, utcabútorok (padok, virágtartók) kihelyezését vállalja. Emellett vállalja a városi közvilágítás fejlesztését: LED-es fényforrással szerelt lámpatestek teljes kör beüzemelése vár a vállalatra.