Egymilliárd forintba kerül az Országos Széchényi Könyvtár archívumának költöztetése

A határozatot a 24.hu szúrta ki, a kormány az archivális és szolgáltató raktárak megvalósítását célzó beruházás előkészítéséhez, közel bruttó egymilliárd forintos összeget biztosít. Lehetséges helyszínnek egy piliscsabai ingatlan van megjelölve, de lesz egy másik raktár is a budai várkert Nyúlkert alatti területén.

A beruházás felelőse a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, előkészítésének végrehajtója a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a határidő 2018. december vége.

A lap megkérdezte az érintett hivatalokat arról, hogy miért van erre szükség. Az NFM szerint az OSZK több mint egy évtizede raktárhiánnyal küzd, ezért szükség van új épületre, ahol a könyvtár muzeális állományát és a digitális tárolóegységek harmadik vonalát helyeznék el, a nemzetbiztonsági szempontok figyelembevételével.

Az EMMI szerint a raktárba csak az archiválást szolgáló példányok kerülnek, a dokumentumok első példányai a gyors kiszolgálás érdekében lehetőség szerint a jelenlegi tömörraktárba vagy szolgáltató raktárba kerülnek.

Az OSZK is a helyhiánnyal indokolta a költözést.