Állami Számvevőszék: "a másik hat párt ellenőrzése teljesen rendben zajlik"

Továbbra is rengeteg az ellentmondás.

Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik csütörtökön 25 oldalas véleményezést adott be az ÁSZ-nak, amelyet Volner János frakcióvezető és Schön Péter gazdasági vezető személyese vitt el a számvevőszék budapesti központjába. A dokumentumok mellé csatolták a Fidesz 2010-es kampányköltségeivel kapcsolatos számlákat is, azzal a reménnyel, hogy az ÁSZ összeveti a kormánypárt és a legerősebb ellenzéki párt költéseit.

A Jobbik betartotta a szavát - minden dokumentumot megkapott az ÁSZ, sőt, még annál is többet!

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője, és Schön Péter, a párt gazdasági vezetője csütörtökön átadta a véleményezést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kirótt 663 millió forintos büntetéssel kapcsolatban. A dokumentumokat az ÁSZ kommunikációs vezetője, Horváth Bálint vette át.

Innentől kezdve 30 napja van az ÁSZ-nak arra, hogy választ adjon arra, megfelelő tények alapján büntette 660 millió forintra a Jobbikot – 4 hónappal a választások előtt. Horváth Bálint ígéretet tett, tüzetesen meg fogják vizsgálni a Jobbik érveit is, amit aztán indoklással együtt nyilvánosságra hoznak.

"A másik hat párt ellenőrzése teljesen rendben zajlik"

– reagált a kommunikációs vezető lapunk érdeklődésére. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy a többi megbírságolt ellenzéki párt kapcsán felmerült-e hatósági jelzés. (Emlékezetes, egy meg nem nevezett hatóság jelezte azt az ÁSZ felé, dokumentumokkal, hogy valami gond van a Jobbiknál).

És akkor következzenek a sajtótájékoztatón elhangzott csúsztatások.

A másik hat párt ellenőrzése azért is mehet menetrendszerűen, mert ott a 2015/2016-os évre vonatkozó ellenőrzés zajlik. Az ÁSZ az ellenőrzési tervét 2017 júliusában hozta nyilvánosságra, és a Jobbikot augusztus 14-én értesítették hivatalosan arról – tudtuk meg Horváth Bálinttól. Ezzel bizonygatta azt, hogy nem igaz, hogy a Jobbik ne tudott volna az ellenőrzésről.

Csakhogy a jelentéstervezet címe így szólt:

„A költségvetési támogatásban részesülő pártok 2015-2016. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzése”.

Tehát a vizsgálat eredeti tárgya egyáltalán nem a 2017 első féléve volt.

Elmondása szerint eme ellenőrzés során egy hatósági jelzés érkezett arról, hogy a folyó év költéseivel gond van, felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, és végül ezek alapján állapította meg a törvénytelenséget az ÁSZ.

Azonban Horváth Bálint december 7-én, a bírság kiszabása után, úgy nyilatkozott a Magyar Időknek, hogy a hatósági jelzés októberben érkezett, miközben az adatok feltöltésére szolgáló felületet szeptember 29-én lezárta az ÁSZ, holott a törvényi határidő október 3. lett volna.

Szintén ellentmond Horváth csütörtöki közlésének, hogy az ÁSZ szeptember 28-án, délután 15:18-kor írta meg a Jobbiknak, hogy kiterjeszti a vizsgálatát az idei évre is (ez egyébként az ellenzéki párt szerint törvénytelen volt).

Egyébként az is jelzi, hogy a Jobbikkal egészen más a helyzet, mint a „másik hat párt” esetében, mert 663 millió forinttal kapcsolatos jelentéstervezetet egyből nyilvánosságra hozta az ÁSZ, még az előtt, hogy azt véleményezhette volna a Jobbik – a többiek esetében ez elmaradt. Itt a baloldali pártok jelezték a nyilvánosság számára, hogy náluk is gondot talált az ÁSZ.

Kérdeztük arról is, hogy milyen következményei lesznek annak, ha a Jobbik észrevételei kapcsán meg kell változtatni a bírság mértékét, vagy ha esetleg azt el is kell törölni.

„Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mi fordulhat elő, hiszen én nem olvastam az észrevételeket”

- válaszolta Horváth Bálint, ígéretet téve arra, hogy tüzetesen át fogják vizsgálni a dokumentumokat.