Határon túli iskolákban nyomja a pártpropagandát a kormány a regisztráció ürügyén

Az nem derül ki, hogyan kell regisztrálni, csak az, hogy kire kell szavazni.

A hozzánk eljuttatott, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár aláírásával ellátott dokumentumot egy határon túli magyar iskolába küldték el, hogy azt a pedagógusok osszák ki az összes gyereknek. A cél elvileg az volna, hogy minél többen regisztráljanak a tavasszal esedékes országgyűlési választásokon - ám ez csak a végére derül ki, a szülőknek addig át kell rágniuk magukat egy jó adag nagy töménységű propagandán.

 

"Magyarország kormánya 2010 óta minden lépésével arra törekszik, hogy a magyar családokat ebben (a magas szintű anyanyaelvi oktatásban - a szerk.) támogassa"

 - áll a levélben, amelyből a Kedves Anyuka és Kedves Apuka megtudhatja, hogy mi mindent köszönhet Orbán Viktoréknak. A NER nem csak óvodákat, iskolákat épít és újít fel, de "minden generációt" támogat, hogy "a szülőföldön legyen lehetősége a sikeres boldogulásra".

Hogy utóbbiból jelen pillanatban mit érez a Budapesten burkolóként dolgozó férjét hazaváró kárpátaljai anyuka, a Münchenben pultozó lányával Skype-on értekező délvidéki apa, vagy az Olaszországba költözést fontolgató erdélyi fiatal pár, azt nem tudni. Tény, hogy az elcsatolt részek gazdaságfejlesztési programjai - ha az anyaországi elittel karöltve a helyi hatalamasságok nem mutyizzák el a pénzeket - ígéretesebbnek tűnnek, mint bármi, ami eddig történt az elszakított részeken. De az is, hogy a szerénységet nyomokban sem tartalmazó helyzetértekelés nehezen kapcsolható a választási regisztrációhoz. 

Illetve nagyon is könnyen. Kormányunk ugyanis nem hagyja útmutató nélkül a határon túli magyar szülőket, hogy hova is kell húzni azt az ikszet. 

"Ahhoz, hogy közös erőfeszítéseink ne kerülhessenek veszélybe, most az Önök támogatására van szükség"

 - szögezi le Potápi államtitkár. Nem a részvételére, nem a véleménynyilvánítására - a támogatására.

A levél valódi üzenete már egy felsős diák számára is könnyen dekódolható:

Regisztrálj, és szavazz ránk, különben mindent elvesztesz!

Az iskolában, állami pénzen folytatott, alig leplezett pártpropaganda talán indokolható lenne, ha a hatalom kapuit a 2010 előtti, az elszakított magyarságtól a legcsekélyebb szolidaritást is megtagadó erők ostromolnák. Csakhogy a legerősebb ellenzéki párt az a Jobbik, amely számtalanszor leszögezte, hogy a jelenlegi támogatásokból egy fillért se vonna el, sőt tágítaná is a segítségnyújtás kereteit. 

A magyar kormány által küldött levél tehát minden reális alap nélkül riogatja a határon túli magyarságot. 

Méghozzá igen nagy példányszámban. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az Alfahír kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a levelet a "Szülőföldön magyarul" program keretében oktatási-nevelési támogatásban részesülő 230.000 gyermek szülei kapták meg szerte az egész Kárpát-medencében. Hogy a részvételre buzdításnak álcázott propagandaanyag mennyibe került, arra hiába vártunk választ.

Megkérdeztük azt is, nem érzik-e visszásnak, hoy a magyar kormány oktatási intézményekben folytat politikai kampánytevékenységet, és

nem lett volna-e szerencsésebb kihagyni a választási regisztrációra buzdító levélből a kormány nemzetpolitikai eredményeinek méltatását és a "közös erőfeszítések" veszélybe kerülését, a címzettek "támogatásának" kérését?

Nem lett volna-e jobb, ha így elkerülik a pártpolitikai kampánytevékenység gyanúját?

Kérdéseinkre a bullshitmétert alaposan kiakasztó választ kaptunk, mely szerint szó sincs kampánytevékenységről, hiszen a külhoni magyarságnak "joga van értesülni a közösen elért eredményekről". Ezzel különben nehéz volna vitatkozni. De talán azzal is. hogy

a határon túli szülőknek éppen úgy joguk volna értesülni, hogy a kormány miért nem veti fel egyetlen szlovák-magyar tárgyaláson sem a kettős állampolgárság (és ezzel a szavazati jog) felvidéki tiltását, vagy miért hallgat a délvidéki nemzeti tanácsok jogköreinek brutális megnyirbálása kapcsán?

Joguk lenne talán értesülni a kormánytöbbség által egy laza mozdulattal leszavazott, nemzetpolitikai támogatásokat bővítő javaslatokról, vagy a Trianon-emlékév asztalról való lesöpréséről is. 

Joguk lenne ahhoz is, hogy megtudják: a jelenlegi szabályozás akár arra is lehetőséget ad, hogy elhunyt állampolgárok nevében szavazzanak az elszakított területekeről. 

Szávay: "A választási csalástól sem riad vissza a Fidesz"

Szávay felszólalásában kiemelte, két komoly probléma van, melyeket a Jobbik folyamatosan hangoztat. Egyrészt az a külhoni magyar, aki egyszer regisztrál a választásokra, az onnantól kezdve tíz éven keresztül kapja a szavazási levélcsomagot. És ez így van akkor is, ha közben meghal, de halálát családtagjai nem jelzik a magyar államnak.

Az államtitkárság válasza szerint egyébként a levél "elsőszámú célja az volt, hogy megköszönjük a határon túli magyar szülőknek, hogy magyar oktatási nyelvű intézménybe íratták gyermeküket".

No, ez az a köszönet, amely a dokumentumban egy félmondat erejéig sem szerepel.

Csak az, hogy mit "köszönhet" a címzett magyar szülő a kormánynak. És az is, hogyan kell ezt meghálálnia. 

És pontosan ez az a "tájékoztatás", amelyre a trianoni határok túloldalán az égvilágon senkinek - legyenek bármilyen pártállásúak - nincs szüksége. Ellentétben azzal, hogy, ha szavazni szeretne, hol és hogyan kell regisztrálni. És pontosan ez az, amit

ebből a levélből biztosan nem tud meg. 

Az elvileg regisztrációra buzdító üzenetben ugyanis annyival intézik ezt el, hogy 

"a regisztráció menetéről kísérjék figyelemmel a magyar választási szervek, a sajtó, és a helyi közéleti szereplők tájékoztatását."

Ez a levél tehát a határon túli magyar szülők számára teljesen felesleges volt, a magyar állam számára viszont legalább szégyenletes. Egyetlen pozitívuma, hogy dokumentum értékkel mutatja meg, valójában mennyire és mire becsüli elszakított testvéreinket ez a rezsim.