Törökországban így készülnek a szilveszterre - 75 ISIS-tagot vettek őrizetbe

Nem akarják, hogy megismétlődjön a tavalyi vérengzés.

Az Anadolu török hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozó korábbi beszámolója szerint a gyanúsítottak közül 29 embert Ankarában vettek őrizetbe. A török fővárosban tartott razziákban mintegy 500 rendőr vett részt. Az elfogott gyanúsítottak között több külföldi is van. Az ankarai ügyészség korábban több mint 40 gyanúsítottra - többségükben külföldi állampolgárokra - adott ki letartóztatási parancsot.

Eközben egy másik terrorelhárító művelet során további 46 gyanúsítottat vettek őrizetbe a legnagyobb török városban, Isztambulban. Közülük 43-an külföldi állampolgárok. A hírügynökség szerint a gyanúsítottakat mindkét városban terrorcselekmények előkészítésének gyanújával vették őrizetbe.

Isztambul Reina (Királynő) nevű exkluzív klubjában tavaly szilveszterkor egy merénylő sorozatlövő fegyverével 39 embert, köztük 16 külföldi állampolgárt megölt és 59 embert megsebesített egy támadásban. Az elkövetőt, a 34 éves, üzbég származású Abdulkadir Masharipovot két héttel később elfogták. A férfi a támadást az Iszlám Állam nevében hajtotta végre.

Csütörtökön Vasip Sahin isztambuli kormányzó bejelentette, hogy szigorítanak a biztonsági intézkedéseken szilveszter éjjelre, december 31-én este a biztonsági erők több mint 40 ezer tagját mozgósítják majd a Boszporusz partján fekvő metropoliszban. Ugyanakkor a hatóságok arra számítanak, hogy az idén nem is lesznek nagy szilveszteri utcai ünnepségek, miután a közkedvelt isztambuli szórakozónegyedek biztonsági okokból megtiltották az ilyen jellegű köztéri rendezvényeket.

Megrázta a világot az isztambuli merénylet

A török hatóságok teljes hírzárlat mellett kezdték meg az elkövetők elleni nyomozást, a merénylőt nagy erőkkel keresik, ám továbbra sem lehet tudni, hogy vannak-e új fejlemények. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - mondta a miniszter. Hozzátette, 69 ember sebesült meg, négy ember állapota súlyos.