Kim Dzsongun az atombombáiról: "Az indítógomb mindig ott van az asztalomon"

Tömeggyártásra készülnek.

"Az Egyesült Államok egésze nukleáris fegyvereink hatósugarán belülre került, és az indítógomb mindig ott van az asztalomon. Ez maga a valóság, nem fenyegetés" - mondta televíziós újévi köszöntőjében a phenjani rezsim vezetője.

"Idén a nukleáris robbanófejek és műveleti célú ballisztikus rakéták tömeggyártására kell összpontosítanunk" - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezeket a fegyvereket csak akkor fogják bevetni, ha veszélybe kerül az ország biztonsága.

Észak-Korea szeptemberben végrehajtotta hatodik nukleáris robbantását - állítása szerint egy hidrogénbombával -, és november végén sikeresen tesztelte minden eddiginél nagyobb hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétáját, nyíltan szembeszegülve a nemzetközi figyelmeztetésekkel és az ENSZ szankcióival, felerősítve azokat a félelmeket, hogy a Koreai-félszigeten egy új háborús konfliktus törhet ki.

Enyhülő retorika

Újévi beszédében Kim Dzsongun azt is mondta, hogy feltétlenül csökkenteni kell a katonai feszültséget a Koreai-félszigeten és javítani kell a kapcsolatokat Dél-Koreával, egyben azt állította, hogy nyitva áll az út a párbeszéd előtt.

Az észak-koreai diktátor kitért arra, mérlegelni fogja, hogy hazája részt vegyen a dél-koreai Phjongcshangban februárban tartandó téli olimpián.

"Észak-Korea részvétele a téli játékokon jó lehetőség lesz arra, hogy megmutassuk a nép egységét, s a magunk részéről a(z ötkarikás) játékok sikerét kívánjuk. A két Korea tisztségviselői hamarosan találkozhatnak ennek a lehetőségnek a megvitatására" - hangoztatta Kim.

A dél-koreai elnöki hivatal hétfőn üdvözölte, hogy a Kim Dzsongun hajlandó lenne sportolókat küldeni a phjongcshangi olimpiára. Az elnöki hivatal szóvivője méltatta Kim beszédének azon részét, amelyben az észak-koreai vezető elismerte, hogy szükség van a két Korea közötti viszony javítására.

"Mun Dzse In dél-koreai elnök kormánya kész arra, hogy felújítsa a párbeszédet a két Korea között, legyen az bármikor, bárhol és bármilyen formában" - hangoztatta.

Az illetékes közölte, ha a phjongcshangi olimpiai játékok sikeresek lesznek, a "béke olimpiájává válik" a rendezvény, ami hozzá fog járulni nemcsak a Koreai-félsziget, hanem Északkelet-Ázsia és az egész világ békéjéhez.

Mun Dzse In dél-koreai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea részvétele garantálhatja a phjongcshangi olimpia biztonságát, s decemberben azt javasolta, hogy Szöul és Washington halassza el az egyik nagy hadgyakorlatát, amelyről Phenjan azt állítja, hogy az olimpiát követően megindítani tervezett háború előkészülete.