"Ha most vasárnap rendeznék a választást, előfordulhat, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt"

Sztrájkra készülnek a köztisztviselők és közalkalmazottak a csökkenő bérek és fluktuáció miatt.

Megkezdte a felkészülést a januárra tervezett sztrájkra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A döntés oka, hogy a kormányt nem sikerült rávenniük a követeléseik elfogadására - írja az Mfor.hu.

Jelen állás szerint január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot az önkormányzati hivatalokban. 

A szakszervezet türelme azért fogyott el, mert a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta ajánlat nélkül hallgatnak - tájékoztat az MKKSZ internetes oldala.

A közszolgálatban dolgozók eg részét képviselő szervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt. Mint Orbán Viktor miniszterelnöknek tavaly novemberben címzett levelükben írták, olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy "ha most vasárnap" rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt, mert a szakemberhiány veszélyezteti a demokrácia alapintézményét.

Nagyjából 200 ezer olyan közszolgálati dologozó érdekeit képviselik, akik kimaradtak a bérintézkedésekből és így fizetésük 10 éve nem emelkedett. A jövedelmi helyzetükre tett indítványokat pedig a kormány eddig minden esetben elutasította a szakszervezet szerint. Mint a friss közlésükből kiderül, a mai napig nem sikerült dűlőre jutniuk ebben a kérdésben.

Ezért nyúlnak januárban a sztrájk eszközéhez. Ebben a hónapban még csak két napot jelöltek meg, amikor felgüggesztik a munkavégzést, de ígéetük szerint ameddig nem érnek célt, minden további hónapban újabb nappal toldják meg a sztrájk időszakát. Ez idő alatt csak a halaszthatatlan ügyekkel foglalkoznak a köztisztviselők - írja a lap.

Sok jót persze nem ígér Lázár János nyilatkozata, miszerint "egyszerűen nem létezik olyan, hogy valaki egy közhivatalban sztrájkoljon".