Az államtitkár sem tudja, mire mennek a határon túlra szánt adóforintjaink

Potápi Árpád "nem akart hülyeséget mondani", de sikerült.

Az év végi kormányzati pénzosztásból közel 27 milliárd forint jutott az Erdélyi Református Egyházkerületnek, míg egy kárpátaljai alapítvány 2 milliárdot kapott, a Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület pedig 420 millió forinttal lett gazdagabb.

Mindhárom esetben ugyanaz a sablon hablaty olvasható a támogatási céloknál:

erdélyi szervezet programjainak, célkitűzéseinek és működésének támogatása, továbbá ingatlanberuházások és eszközbeszerzések finanszírozása.

A pénzt minden támogatott szervezet egy összegben, támogatási előlegként kapja meg, a lebonyolítás pedig a nemzetpolitikáért felelős államtitkár feladata.

"Azt hiszem, az év során, nem akarok hülyeséget mondani"

- válaszolta Potápi Árpád a csatorna azon a kérdésre, hogy meddig kell elszámolni a támogatások felhasználásával.

Az egészben a legmegdöbbentőbb, hogy

a kiválasztott szervezetektől a Fidesz-kormány annyit sem várt el, hogy előzetesen megmondják, mire költik az anyaországi adófizetők pénzét.

"Nem kellett teljesen pontosan megmondani, mert most alakítják ki és most nézik meg, pontosan kiket és hogyan tudnak támogatni ebből"

- tette hozzá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján.

Az osztogatás legnagyobb nyertese az Erdélyi Református Egyházkerület volt, amelyet "véletlenül" Kató Béla püspök, Orbán Viktor egyik erdélyi bizalmasa vezet.

Az illetékes államtitkár szerint ugyanakkor aggodalomra semmi ok, a legjobb helyre került a magyar adófizetők 27 milliárd forintja:

"A kormány számára a legerősebb stratégiai partnert jelenti, tehát nem kell attól félnünk, hogy ezek a pénzek esetlegesen más módon költődnek el. Teljes mértékig a célt fogják szolgálni."

Mi az: alig létezik, mégis 20 milliárdba került a magyar adófizetőknek az elmúlt két évben?

Ráadásul, minő véletlen,a pénz fele épp ahhoz a nyolc csapathoz csordogált, amelyek ilyen-olyan módon kapcsolatban állnak Orbán Viktor felcsúti futballbirodalmával, vagy egyenesen Mészáros Lőrinc a tulajdonosuk.Az Index híréből ennyi elég is lenne ahhoz, hogy kiverje a biztosítékot, de nem kell aggódni, a másik 10 milliárd sem tévesztett célt, és alapvetően "baráti" helyeken landolt.