Újabb szakszervezet támogatja a közszférában készülő sztrájkot

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szolidaritását fejezi ki az önkormányzati hivatali dolgozókkal szemben.

A FDSZ közlése szerint szolidaritásukat fejezik ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által az önkormányzati munkavállalók bérkövetelésének alátámasztására 2018. január 12-re és 15-re meghirdetett sztrájkban résztvevő munkavállalókkal.

A közszféra egészére jellemző az alulfizetettség

A minimálbér és a garantált bérminimum is emelkedett az elmúlt években, de a közalkalmazotti bértábla tételei 2008 óta változatlanok. Ez vezethetett odáig, hogy végzettségre való tekintet nélkül ugyanolyan keveset kereshetnek a közszférában dolgozók. A Jobbik szerint ez elfogadhatatlan, ezért javaslatot nyújtottak be a diplomás bérminimum bevezetéséért.

"Támogatjuk az MKKSZ önkormányzati munkavállalók bérrendezésére vonatkozó követeléseit, támogatjuk az önkormányzati szolgáltatások magas színvonalának biztosítását is elősegítő megfelelő bérszínvonal és munkakörülmények megteremtéséhez szükséges intézkedések kikövetelését!

Támogatjuk a közalkalmazotti bértábla szerint fizetett munkavállalók garantált illetményrendszerében kialakult bérfeszültségek feloldását, a bérintézkedések által nem érintett közszolgálati dolgozók fizetésének rendezését, a differenciált, minőségelvű, megtartóerővel bíró bérezési rendszer visszaállítását célzó követeléseket!"

A közlemény azzal zárul, hogy a közszféra valamennyi munkavállalója számíthat felsőoktatási dolgozók támogatására.

Jobbik: Lenne mód az állami alkalmazottak béremelésére

Napok óta uralja a közbeszédet, hogy a választások után jelentős leépítések jöhetnek a közszférában. A Jobbik országgyűlési képviselője, Hegedűs Lorántné felháborítónak tartja az elmúlt időszak nyilatkozatai alapján, hogya kormányzati szereplők megnevezni sem tudják, hogy kik alkotják az állami alkalmazottak körét, az élethelyeztükről pedig szinte semmit sem tudnak.