Azt hiszi, nincs elnyomás?

Kirúgások, átverések, fenyegetések mutatják a helyes irányt a szavazófülkéig.

De mi történik a rendszer mélyén? Hogy épül lépésről lépésre az elhallgattatás, a kiszorítás, az ellehetetlenítés? Mit láthat ebből egy választó, akinek lehet, hogy csak egy óriásplakát vagy egy szórólap jelenti a helyi politikát? És hogyan lesz ebből diktatúra?

Budai Lóránt, Jászberény jobbikos önkormányzati képviselője, akit a párt az áprilisi választásokon Pócs János fideszes politikussal szemben indít, az élő példa lehet arra, hogy bemutassuk a fővárosi sajtótájékoztatók és az azokat követő, agyonszerkesztett esti híradók mögötti valóságot.

Bár 2010 óta önkormányzati képviselő, Budai Lóránt magánemberként is többször megtapasztalhatta, mit hoz magával a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kritizálása:

  • A radiológiai szakasszisztensként dolgozó jobbikos képviselőt 12 év munkaviszony után, 2015-ben kirúgták a jászberényi Szent Erzsébet Kórházból, a jogerős bírósági ítélet szerint ennek hátterében csak Budai politikai nézetei állhattak, munkájával nem volt gond.
  • Helyi ügyek bolygatása miatt több bizottságból is kizárták: 2014-ben az egyik helyi cég felügyelőbizottságából tetette ki a fideszes Szabó Tamás polgármester, mert Budai szóvá tette, hogy miért egy másik település kulturális programjának támogatását tervezik.
  • 2016-ban az önkormányzat Ügy- és Közrendi Bizottságának elnöki pozíciójából hívták vissza, amiért a helyi JászPlasztik Kft. felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglakozó üzemének biztonsági kérdéseit firtatta.
  • A helyi kulturális eseményeken (pl. főzőversenyek) többször előfordult, hogy helyhiányra hivatkozva visszamondták a regisztrációjukat, holott a legtöbb esetben nem volt teltház.
  • Több karitatív akciójukat is politikai nyomásra lehetetlenítették el: könyvtár mondott le könyvekről, pszichiátria utasított el ruhaadományt tőlük.
  • Jászapáti polgármestere, Farkas Ferenc egy levélben arra buzdította a térség polgármestereit, hogy „ne kompromittálják” Budaival magukat, ne találkozzanak vele. Többnyire így is lett.
  • Több, helyi témákkal foglalkozó, névtelenül szerkesztett online újság is az ő lejáratására szakosodott, mondhatni személyére szabott fideszes lapokat tartanak fenn.
  • Az egyik ilyen lapban múlthéten lényegében megfenyegették a családjával együtt: éjszaka lefotózták a házát, mondván „közel” vannak, és ne a Fidesszel foglalkozzon.

Budai Lóránt szerint annak, aki ma szembe mer menni a kormánypárti érdekekkel, felelnie kell tetteiért – legyen az egy egészségügyi dolgozó, egy köztisztviselő, postás, pedagógus, vagy akár egy település megválasztott vezetője, akin rajta tartják a kezüket.

Lapunknak úgy nyilatkozott, hogy amikor hamis állításokkal akarták a nyugdíjastársadalmat Vona Gábor ellen hergelni, számára rögtön világossá vált, hogy a kormánypárt ezidáig ismeretlen mélységekbe fog süllyedni csak azért, hogy hatalmát megtarthassa.

„Biztos vagyok benne, hogy a támadások folytatódni fognak. Amit jelenleg tapasztalunk, csak a kezdet”

Budai Lórántot megkérdeztük a személyesen őt és családját fenyegető fideszes cikkről is. Azt mondta, már számított valamilyen támadásra, viszont azzal, hogy az éj leple alatt fotózzák az otthonát és az autóját, a jászsági Fidesz átlépett egy határt.

„Rajtam lehet fogást keresni, de a feleségem és a három gyermekem nem köteles elviselni az ilyen és ehhez hasonló támadásokat”

Budainak eltökélt szándéka, hogy szemléletváltást hozzon a politikába. Úgy látja, az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy a pártok egymással civakodtak, miközben a megoldatlan problémák csak sokasodtak országosan és a Jászságban is.

„Ez nem vezet előre, csak a lassú pusztulásba. Őszintén hiszem, hogy hamarosan eljön az az idő, amikor a települések mindenkori érdeke előbbre való lesz a térség országgyűlési képviselőjének hataloméhségénél.”

Én ezért dolgozom és természetesen a baráti jobbom a továbbiakban is mindenki felé kinyújtom – mondta az országgyűlési képviselőjelölt.