Távozik az agrárminiszter, akinek az ideje alatt a legsúlyosabb hibákat követték el a magyar vidékkel szemben

Extra bravúr: nemcsak országos, de helyi szinten is megbukott.

Fiatalon a tűz közelében

Talán kevesen tudják, de Fazekas Sándort, az akkor még csak egyszerű TSZ-jogászt, 1990-ben, alig 27 évesen Karcag polgármesterének választották. Ezt a titulusát egészen 2010-ig meg is őrizte, a fülkeforradalom aztán az ő életében is változásokat hozott; Orbán Viktor rábízta az agráriumot (vidékfejlesztési, majd földművelésügyi miniszterként).

Helyreigazítás: 2018. január 16. napján a Távozik az agrárminiszter, akinek az ideje alatt a legsúlyosabb hibákat követték el a magyar vidékkel szemben című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Fazekas Sándor volt TSZ-jogász. Ezzel szemben a Karcagi Gépgyár jogtanácsosa volt a rendszerváltás előtt, pályakezdőként.

*******************************************************

A Jobbik agrárpolitikusa, Magyar Zoltán szerint viszont egyértelmű: 

a rendszerváltozás óta Fazekas Sándor regnálása alatt követték el a legsúlyosabb hibákat a magyar vidékkel szemben, és bár 2015-ben Fazekas Sándor megúszta a kirúgását, mára tarthatatlanná vált.

Nézzünk néhány példát!

A miniszter szerint a moszkvai vízumgyár kémregénybe illő sztori és nem is kockázatos

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a moszkvai nagykövetség konzuli osztályán nagyban ment a vízumbiznisz. Kiss Szilárddal az élen több ezer schengeni vízum került kiadásra orosz állampolgároknak, néha olyanoknak is, akikről nem is tudtak semmit. Még azt sem, hogy kicsoda. Sokan nem is látogattak Magyarországra, hanem rögtön utaztak nyugatra.

Minisztersége alatt 1000 milliárd forintnyi olyan uniós támogatás érkezett hazánkba amelynek az volt a célja, hogy a magyar vidék és a városok közti különbség csökkenjen. Ennek ellenére elmaradt a felzárkózás, sőt tovább folytatódott az elvándorlás és a vidék elnéptelenedése. Fazekas Sándor semmilyen eredményt nem tudott ezen a téren felmutatni, hiába ez az óriási összeg.

Fazekas Sándor: aki Coca-Colát iszik, magyar terméket fogyaszt

A vg.hu készített interjút Fazekas Sándorral, nem igazán viszi a szemet, de a beszélgetés közepén bele lehet futni egy mondatba, ami után elejtjük a maradék bejglit. A 444 fedezte fel. „Most 80-85 százalék a magyarországi termék, de ehhez hozzá kell tennem, hogy aki Coca-Colát iszik, az is magyar terméket fogyaszt, mert az ital minden összetevője hazai."

Fazekas Sándor minisztersége alatt vezényelték le azt a földprivatizációt is, amire még a korábbi SZDSZ-vezetés sem volt hajlandó. A Földet a gazdáknak! program keretén belül 3 hullámban szabadult meg az utolsó termőföldterületeitől az állam, miközben 2010-ben még azt hazudták a magyar vidéknek, hogy kormányra kerülve növelni fogják az állam tulajdonában lévő földeket, ezzel is esélyt és munkahelyeket teremtve a gazdálkodni akaró fiatal magyar gazdák számára.

Földjelentések: így tűnt el a földvagyon Fazekas Sándor vidékén

Ángyán József professzor földjelentéseit ezúttal Fazekas Sándor agrár-, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek is otthont adó Jász-Nagykun-Szolnok megye adatainak bemutatásával folytatjuk. Annyit előzetesen elárulhatunk: az Orbán Viktor földprivatizációjával a Nagy-Alföldön sem a kis gazdálkodók jártak jól. Ezzel szemben a legnagyobb felvásárló érdekkör egy olasz céghez köthető.

De még ezen árulásán is tudott súlyosbítani. Ugyanis a nemzetstratégiai szempontból is fontos birtoktestek elherdálásából származó 300 milliárd forintot is elengedte, pedig még az Alaptörvény szerint is minden földeladásból származó forintot vissza kellett volna forgatni az agráriumba.

Ez már azért tényleg vérlázító! Fazekas amerikai génkezelt vetőmagot hozott be az országba

Ha a magyar agrárminiszter valóban arról tárgyalt az Egyesült Államokban, hogy megnyitja a magyar piacot az amerikai génkezelt vetőmagok előtt, akkor távoznia kell a pozíciójából. Ugyanakkor így már értelmet nyer az a kormányzati intézkedés, amely hétfőn megszüntette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih).

Persze, a cél már a 2010-es választások után egyértelművé vált, ezért is hagyta ott az Orbán-kormányt Ángyán József államtitkár. A földforgalmi törvény elfogadásával tudatosan készültek arra, hogy a magyar termőföldet átjátsszák a neofideszes oligarchák kezébe. Még azt is bevállalták, hogy így külföldiek juthatnak tulajdonhoz - hiába hazudta annak ellenkezőjét korábban Orbán Viktor. Továbbra sincs üzemszabályozási törvény, nem kell összeszámítani a családtagok birtokait, és az is kiderült, hogy nem az a földműves, aki a földeken dolgozik, hanem aki 2 hónap alatt elvégez egy aranykalászos tanfolyamot.

S akkor „Termőföld nélküli" Sándor megértette, nem lesz mit ennünk

Miként lehet a világon az egyre növekvő városi lakosságot élelmiszerrel ellátni - erről esett szó a világ legjelentősebb élelmiszer-ipari árubemutatójához, a Grüne Wochéhoz (Zöld Hét) kapcsolódó agrárminiszteri fórumon szombaton Berlinben. Fazekas "termőföld nélküli" Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek arról is beszélt, hogy GMO-mentes egészséges élelmiszert kell adni az embereknek mindenütt a világon.

S végül Fazekas Sándor alatt jutottunk el oda, hogy ha megszűnne egyik napról a másikra a minisztérium, akkor sem tűnne fel senkinek, hiszen elvesztette már az EU-s források feletti rendelkezését, és a szakirányítási jogok nagy része sem a tárcához tartozik már. Az FM jelentéktelenné vált mára, nem több, mint egy hungarikumminisztérium - fogalmazott Magyar Zoltán.

A jobbik agrárpolitikusa szerint egyértelműen látszik,

számos olyan eset történt az elmúlt 8 évben a magyar agráriumban, ami rá fog égni Fazekas Sándor nevére.

Otthon, édes otthon

Azonban a karcagi jobbikos országgyűlési képviselőjelölt szerint Fazekas Sándor látványos bukása nemcsak az országos munkájának az eredménye, hanem helyben is teljesen elgyengült. Lukács László György úgy látja, nem valósult meg a térségben semmilyen fejlesztés, hacsak nem tartjuk eredménynek, hogy a mutyiszagú Sámándobot odaszállítatta.

Fazekas Sándort az országos botrányok mellett nem kímélték a helyi kínos ügyek sem. Például nem kerülhette el, hogy felmerüljön a neve a Kun-Mediátor ügyben sem, amelynek a szálait mind a mai napig nem sikerült maradéktalanul elvarrni, hiába a rengeteg megkárosított karcagi ember.

Két órán át sorolták Bróker Marcsinak az áldozatok neveit

A vádirat felolvasásakor az ügyész közel két órán keresztül sorolta a nevét annak a 767 embernek, akiket a vádlott, kedvező pénzügyi befektetési lehetőséget kínálva, tévedésbe ejtett, és összesen több mint 12 milliárd forinttal károsított meg. A vádirat szerint az egyebek mellett csalással, sikkasztással vádolt Bróker Marcsiként ismertté vált nő a Kun-Mediátor Kft.

Jellemző a helyi viszonyokra az is, hogy Kovács Sándor személyében a Fidesz még Fazekas Sándornál is alkalmatlanabb jelöltet talált az áprilisi választásokra. Lukács László György arra figyelmeztetett, hogy amíg a korábbi karcagi fideszes képviselőkről (Fazekas Sándor, Varga Mihály) elmondható volt, hogy van komolyan vehető szakmai tapasztalatuk, addig a jelenlegi Kovács Sándor semmilyen komolyabb végzettséget nem tud felmutatni.