Handó Tünde kritikusai kerültek be az Országos Bírói Tanácsba

Nagyobb ellenőrzést kaphat az Országos Birósági Hivatal elnöke.

Az bíróságok központi igazgatását végző Országos Bírósági Hivatal felügyeletéért felelős a 15 fős OBT, ami a további feladatokat is ellát. Ellenőrzi az OBH elnökének központi igazgatási tevékenységét, és szükség esetén az OBH elnöke felé jelzéssel él, véleményezi az OBH elnöke által kiadott szabályzatokat, ajánlásokat, valamint egyetértési jogot gyakorol bizonyos bírói kinevezéseknél.

A lap szerint a következő években számíthatunk arra, hogy az OBT élni fog jogosítványaival, hogy számon kérje a politikai befolyásolással többször vádolt Handó Tündét, hiszen a két olyan bírót is beválasztottak a testületbe, akik jogi lépéseket is tettek Handó tevékenysége miatt.

Hilbert Edit, A Budapest Környéki Törvényszék elnöke a közelmúltban azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert úgy véli, vissza lehet élni a fegyelmi elrendelésével, ami által Handó befolyásolni tudja az őt ellenőrizni hivatott OBT összetételét. Handó ellene is megpróbált élni ezzel a lépéssel, de nem sikerült neki.

A másik kritikus a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája, Vasvári Csaba, aki azért perelte Handót, mert úgy látja, hogy a „joggal való visszaélése egyértelműen tetten érhető” a bírói álláspályázatok elbírásakor.

Azt, hogy a tanácsba ezek az emberek bekerültek, olyan bírák viszont, akiket már az új rendszer hozott helyzetbe nem, a hvg forrása úgy értékelte, hogy

"Forradalom, lázadás, taktikai KO Handónak."

Az új OBT tagja lett Hilbert és Vasvári mellett Fatalin Judit a Fővárosi Ítélőtábla bírája, Szabó Sándor, a Szombathelyi Törvényszék csoportvezető bírája, Rochlitz Zoltán, a Szolnoki Törvényszék bírája, Rendeki Ágnes, a Pécsi Törvényszék elnöke, Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék megbízott kollégiumvezetője, a Magyar Igazságügyi Akadémia korábbi elnöke, Matusik Tamás, Seres Lívia, a Nyírbátori Járásbíróság elnöke, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezető bírája, Léhmann Zoltán, a Váci Járásbíróság elnökhelyettese, Gaider Bálint, a Zalaegerszegi Járásbíróság bírája, Hornyák Zsolt debreceni járásbíró, Őzéné Hajdú Mária, a szentesi Járásbíróság elnöke és Demjén Péter, az Észak-Magyarországi Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium vezetője.

Valami nagyon nagy gond van a magyar bíróságokon

Staudt Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arra mutatott rá: míg pártja kérésre adatokat kapott a 2016-os bírói kinevezésekről, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nem adták át nekik a főbb mutatókat az új bírósági rendszer életbe lépése utáni időszakról, vagyis a 2013 és 2015 közöttiről, amikor a legtöbb bírót nevezték ki.Az ellenzéki politikus rámutatott: azután kért adatokat az OBH-tól, hogy egy bíró megtámadta annak a pályázatnak az eredménytelenné nyilvánítását, amelyen első helyen végzett.