„A Momentum anyagi, morális és politikai válságban van”

Kiszivárgott levél.

A Momentum története legnagyobb válságát élte át az utóbbi hetekben – írja az Index. A vasárnapi küldöttgyűlésen megtörtént a kiegyezés, új fejezet indul, de mély törésvonalak húzódhatnak a pártban.

A Nolimpia kampány gyors ismertséget hozott a Momentumnak, de azóta stagnál a népszerűségük, a felnőtt népesség körülbelül egy százaléka támogatja őket. Ez annak is köszönhető, hogy a párt az utóbbi időben nem a politikával volt elfoglalva, hanem súlyos belső válsággal kellett megküzdenie.

A problémák decemberben csúcsosodtak és begyűrűztek a legfelsőbb szintre is.

Távozott posztjáról Zaránd Péter kampányfőnök, aki a népszavazási aláírásgyűjtést koordinálta, Túry Márton elnökségi kabinetfőnök is lelépett, ahogy Papp Gergő kommunikációs igazgató is. Utóbbi ráadásul a pártból is távozott, nem csak a tisztségből. Az Indexnek több, név nélkül nyilatkozó momentumos is megerősítette az ellentétek tényét.

Min vitáztak?

A civiles népszavazási aláírásgyűjtési kampány kapcsán az sem volt egyértelmű, hogy beleálljanak-e, de végül elkezdték. A kampányfőnök Zaránd Péter „utasítgató stílusa” sokaknak nem tetszett. Zaránd és Papp között feszült viszony alakult ki, Zaránd le is váltotta a kommunikációs igazgatót, elvileg Fekete-Győr András kérésére. Később visszavonta ezt a döntést, de Papp akkor már nem akart maradni.

Ezután sokan inkább Papp mellé álltak, míg Zaránd tevékenységét egyre több kritika érte. Fekete-Győr úgy döntött, hogy visszafogja Zarándot, csökkenti a jogköreit, ez viszont nem tetszett Soproni Tamásnak, így a vita elérte az elnökséget is. Karácsony előtt Zaránd maga mondott le, de párttag maradt. A távozás után küldött egy körlevelet, ami lesújtó képet mutat a pártból. Ebben írta azt is, hogy a Momentum

„anyagi, morális és politikai”

válságban van, ezért nehéz a kampányszervezés.

Papp Gergő is írt egy levelet, amit a momentumos küldötteknek juttatott el, ez nagyjából 140 főt jelent. Ebben őszintén kiteregette a szennyest, de értelemszerűen nem akarta nyilvánosságra hozni, viszont az Indexhez eljutott. A vádakat helyén kell kezelni, távozóként nyilván sértettnek érezheti magát, de nem csak az őt érintő vitáról számolt be.

Soproni le akarja győzni Fekete-Győrt

„Miután Soproni Tominak hónapok óta az az egyetlen és legfőbb politikai célja, hogy legyőzze Andrist, majd átvegye a helyét, muszáj megszólalnom”

 - áll a levélben.

Érdekes részleteket árult el a pártvezetésről is: az öttagú elnökség rendszeresen Sopronit támogatta Fekete-Győrrel szemben, ez megbénította az egész működést.

„Andris valójában nem tud elnökként viselkedni, mert négy elnökségi tag Tomi miatt folyamatosan leszavazza.”

Ráadásul egy magánéleti szál is bekavart, a levél szerint két elnökségi tag között szerelmi viszony alakult ki, Soproni Tamásról és Orosz Annáról van szó. Állítólag nagyjából egy hónapja vannak együtt, de nem tudják elválasztani a közéletet a magánélettől, ezért érzelmileg zsarolják egymást a politikai döntéseknél, soha nem szavaznak egymás ellen. Papp szerint Orosz magánéleti megfontolások miatt nem akart Zaránd leváltása mellett szavazni.

Összefoglalva, az elnökség

„a saját kis hatalmának és paranoiájának rabja lett.”

Ez nyilvánvalóan hatást gyakorol az eredményekre is, „ezért nem tartunk sehol, ezért nem gondolja már senki az elnökségből, hogy meglesz a civiles népszavazás (elég szomorúak a számok), ezért számol már az elnökség csak 80 jelölttel a 106 helyett.”

Békülés

A rossz helyzetet természetesen érzékelte Fekete-Győr és Soproni is, ezért a kiegyezés mellett döntöttek.

„Csak akkor sikerülhet a kampány, ha a párt két legerősebb embere egy irányba húz. Különben azon csatázhatnak, hogy ki vezessen egy 0-1 százalék körüli, megszűnés felé tartó pártot”

 - mondta az egyik momentumos.

A fegyverszünetet tehát megkötötték, az csak később derül ki, hogy ez mennyire lesz tartós. Az újévi levélben a teljes elnökség egyhangúan foglalt állást amellett, hogy elítélik ezt a fajta magatartást, mert a vádaskodó levél csak a gyanakvás magját ülteti el, ez pedig levezető spirálba viszi a társaságot.

Sőt, egy elnökségi beismerést is történt:

„Sajnos nem annyira meglepő, hogy ide jutottunk. Hogy sokan azt érzitek, hogy a szakadék szélén vagyunk, és valakinek meg kell mentenie a Momentumot. (…) Mert elveszett a bizalom, a közösség erejébe vetett hit, és előtérbe került a bizalmatlanság, a gyanakvás és egy lefelé menő spirálba kerültünk.”

Ennek hatására azt javasolták, hogy beszéljék át a problémákat, hogy a január 14-i küldöttgyűlésen le tudják zárni ezt az időszakot.

A küldöttgyűlés

Múlt vasárnap érkeztek olyan alapszabály-módosító javaslatok is, hogy például az elnökségi tagok ne legyenek a lista elején, vagy válasszanak új vezetést, de Fekete-Győr és Soproni közösen megoldották a helyzetet. Fekete-Győr elnöki beszámolóját nagy többséggel elfogadták, a lista elején az elnökségi tagok szerepelnek, Soproni Tamás – ahogy már korábban lehetett tudni – kampányfőnök lesz.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, miniszterelnök-jelöltet végül nem választottak, elvileg azért, mert már így is túl sok ilyen van, de valójában inkább azért, mert kívülről nem találtak megfelelő embert, Fekete-Győr pedig úgy gondolta, hogy nem tudná hitelesen vállalni a pozíciót.

A Momentum nem állít miniszterelnök-jelöltet, generációs csapattal indulnak

Úgy döntöttek, hogy nem állítanak miniszterelnök-jelöltet, helyette generációs csapattal indulnak a választáson. Közleményükből kiderül, hogy a lista első öt helyén az elnökség öt tagja szerepel.A lista első tíz helye:Fekete-Győr AndrásOrosz AnnaSoproni TamásDukán András FerencCseh KatalinLakatos Béla

Az is kiderült, hogy stratégiát vált a Momentum: a kampányban inkább a párt generációs jellegét erősíthetik ahelyett, hogy mindenkit célba vennének.

(borítókép: A Momentum Mozgalom elnökségi tagjai: balról jobbra: Soproni Tamás, Orosz Anna, Fekete-Győr András, Dukán András Ferenc, Cseh Katalin. - forrás: momentum.hu)