Már hazudni sem hajlandóak: Rogán Antal egysorosával válaszol a miniszter az azeri-kérdésekre

Egyébként furcsa, hogy ebbe nem bukott bele a kormányzat.

Emlékezetes, egy nemzetközi újságíró szervezet kiderítette,

2012 és 2014 között 2,9 milliárd dollárt utalhatott át Azerbajdzsán feltehetőleg korrupciós célra különböző országoknak, s ebből 7,6 millió dollár 3 magyarországi cég bankszámlájára érkezett.

Az ügy már csak azért is kínos, mert az utalások még az azeri baltás gyilkos hazaengedése - az örmény keresztények megalázása - előtt történt, így joggal él a gyanú, hogy a két eset között összefüggés lehetséges.

Az azeri pénzekkel kapcsolatban a Jobbik két feljelentést is tett, kevés eredménnyel.

A pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség gyanújával tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség elévülés miatt elutasította, a pénzmosás ügyében pedig feljelentés-kiegészítést rendeltek el. A hivatali vesztegetés, illetve annak elfogadása miatt tett feljelentést pedig azzal az indokkal utasították el, hogy az tényállítást nem tartalmaz.

Az LMP-s Demeter Márta eközben pedig azt szerette volna kideríteni, hogy az Orbán-kormány tagjai találkoztak-e azeri kormányzati képviselőkkel, gazdasági és üzleti szereplőkkel.

Itt Trócsányi László Igazságügy miniszter ütött egy rést a kormányzati pajzson. Ugyanis bár a tárca írásban tagadta a találkozók tényét, addig a tárcavezető a bizottsági meghallgatásán elismerte azt, hogy

"Igazságügyi Minisztériumi egyszerű köztisztviselők voltak nálam, háromtagú delegáció, akiknek bemutattam a minisztérium szervezeti felépítését".

De Trócsányi állítása szerint szigorúan csak szakmai kérdésekről volt szó.

Demeter Márta a beismerés tudatában ismét írásban érdeklődött a Földművelésügyi Minisztériumnál (amely korábban válasz nélkül hagyta az országgyűlési képviselőt), hogy Fazekas Sándor, valamint a minisztérium államtitkárai és helyettes államtitkárai

"az elmúlt 7 évben milyen formális és informális találkozókon, megbeszéléseken, egyeztetéseken, protokolleseményeken vettek részt azeri kormányzati illetékesekkel, gazdasági és üzleti szereplőkkel?"

Nos, megérkezett a válasz Fazekas Sándor - mindenképpen távozó - földművelésügyi minisztertől (a cinizmus mellett érdemes figyelni arra, hogyan változik az egyes szám és a többes szám a szövegben):

"Írásbeli kérdésére a következő választ adom.

Továbbra sem kívánunk egy reménytelen helyzetben lévő politikai párt kétségbeesett lejáratási akciójával foglalkozni.

Képviselői munkájához további sok sikert kívánok.

Tisztelettel:"

Mint oly sok lejárató cikk, valószínűleg ez a mondat is a Rogán Antal vezette propagandaminisztériumban készült.

Eközben az iszlám vallású Azerbajdzsánból érkezett 7,6 millió dollár valahol itt dolgozik hazánkban.