Jemen: a szakadárok bekerítették az elnöki palotát, öngyilkos merénylet is történt

A Maasík-palota a nemzetközileg támogatott jemeni kormány székhelye. A lázadókat az épületet őrző szaúd-arábiai katonák feltartóztatták.

Ahmed Obeid bin Daghr miniszterelnök és a kabinet több tagja állítólag a palotában tartózkodik, és arra készül, hogy azonnal elhagyja az országot. A politikusok Rijádban keresnének menedéket, ahol Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök önkéntes száműzetésben él.

Ádenben harcok zajlanak vasárnap óta, amikor lejárt az úgynevezett Déli Átmeneti Tanácshoz hű szakadár fegyveresek által megszabott határidő a kormány lemondására.

A szaúdi támogatást élvező kormányerők az ország északi részén harcolnak az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők ellen is.

Robbantás

Mintegy 15, újonnan besorozott jemeni kormánykatona halt meg egy öngyilkos pokolgépes merényletben kedden a délkeleti Sabva tartományban - közölte egy kormányzati tisztviselő.

A beszámoló szerint a merénylő a helyszínen életét vesztette, amikor működésbe hozta a járművébe rejtett robbanószerkezetet egy katonai ellenőrzőpontnál Nohan körzetben, ahol a hadsereg különleges erői, az Egyesült Arab Emírségek katonáival vállvetve teljesítettek szolgálatot. A területet a hadsereg páncélosai elővigyázatosságból körbezárták. 

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. 

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. Az országban uralkodó kaotikus állapotokat számos terrorszervezet, köztük az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) és az Iszlám Állam használja fel arra, hogy a térségben berendezkedjen és folytassa működését. A minap harcok robbantak ki Ádenben a kormányerők és az ügynevezett Déli Átmeneti Tanácshoz hűséges, déli szakadár fegyveresek között.

(fotó: Manszúr Hádi katonái Ádenben)