Bezuhant a bitcoin a szabályozás hírére

A digitális devizák estére elrugaszkodtak napi mélypontjaikról, de elemzők szerint valószínűleg nincs vége a mélyrepülésnek. 
 
Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 9006,01 dolláron, 1,22 százalékos veszteségben állt közép-európai idő szerint délután öt órakor. Napi mélypontján 7695,10 dolláron, maximumán pedig 9083,20 dolláron állt az index értéke. 
 
A kriptodevizák bírálói

spekulatív buboréknak tartják az árfolyamok rohamos emelkedését,

míg támogatói azt mondják, hogy rövid távon erős áringadozás várható, és a digitális devizák mögött álló blokklánc technológia megtartja erejét és értékét. 

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen - fórumos nevén Satoshi Nakamoto - bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után. A Bitstampon 2011 óta a mostanival együtt kilenc alkalommal fordult elő, hogy a bitcoin ára megfeleződött, majd újra emelkedni kezdett, a mostanit megelőzően legutóbb a 2014 novembere és 2015 januárja közötti időszakban.