"Önök eddig hol voltak, mit csináltak?" - keményen beszólt a jobbikos képviselő a roma önkormányzatnak

A cigányok 27 éve egyre rosszabb helyzetbe kerülnek, az önkormányzat nem csinál semmit. 

A közgyűlés Jogi-Ügyrendi és Pénzügyi bizottságában a testület elnöke, Adorján Béla a roma önkormányzattal kötendő együttműködési megállapodás elutasítására tett javaslatot. Indokai között a megyei roma önkormányzat hanyag érdek-képviselete, a szintén hanyag, felelőtlen gazdálkodás, illetve a társadalmi eseményeken történő passzív magatartás szerepelt. A képviselő álláspontját alátámasztotta, hogy a roma önkormányzat részéről senki sem vett részt az ülésen. 

A megyei közgyűlés működésében eddig példátlan módon a bizottság egyetértett a bizottság elnökének javaslatával. Egy tartózkodás mellett az elutasító javaslatot elfogadta a bizottság. 

Ezt követően a soron következő megyei közgyűlés ülésén szintén nem jelent meg az RNÖ megyei elnöke, maga helyett ugyan küldött egy delegáltat, de Adorján szerint ez nem volt elegendő a problémák megtárgyalására. A megyei közgyűlés többsége végül elfogadta az együttműködési megállapodást, ugyanakkor a Jobbik frakciója elutasította azt. 

Adorján Béla szerint a rendszerváltás óta folyamatosan romlik a megyében élő cigányság helyzete, és ezen jottányit sem javít a roma önkormányzat működése. 

"Önök eddig hol voltak, mit csináltak?"

 - szegezte neki a kérdést a politikus a roma önkormányzatnak, leszögezve: ilyen működés és eredménytelenség mellett "nincs értelme, hogy önök működjenek."

A Jobbik szerint haladéktalan személyi váltásra van szükség az RNÖ élén a magyar-cigány együttélés rendezése, és a cigányság helyzetének javítása érdekében. Aki a jelenlegi RNÖ működést támogatja az a napjainkban is tapasztalható áldatlan állapotokat támogatja - mutatott rá Adorján. 

A politikus hozzátette: a megyében működő német nemzetiségi önkormányzat működésével meg van elégedve, nekik további eredményes munkát kíván.