Érvénytelen lett a bulinegyedes népszavazás

16 százalékot sem érdekelt a téma.

Nem ment el elég ember szavazni, ezért érvénytelen lett a bulinegyedről szóló népszavazás. Az erzsébetvárosi voksoláson a választásra jogosultak kevesebb, mint 16 százaléka ment el szavazni, pedig 50 százalék legalább kellett volna az érvényességhez.

A VII. kerületi önkormányzat lapunkhoz eljuttatott tájékoztatása szerint a reggel 6 órától este 19 óráig tartó szavazáson az erzsébetvárosi választópolgárok 15,89 %-a járult az urnákhoz, így összesen 6918 fő adta le a szavazatát.

Összesen 43520 szavazásra jogosult lakó volt, a szavazók közül 4572 fő az éjféli zárórára voksolt, míg 2316 fő ellene. 30 érvénytelen szavazat volt.

A Belső-Erzsébetváros néhány utcáját érintő problémát az jelenti, hogy rengeteg a szórakozóhely, melyek az éjszaka során is termelik magukból az ittas, hangos és szemetelő közeget, magyarokat és turistákat egyaránt. A helyi lakók ezért tiltakozni kezdtek és követelték, hogy fogják vissza az üzletek esti forgalmát, ez viszont sok ember munkahelyét is megszüntetné azon túl, hogy a bulinegyed fontos turisztikai célponttá is vált a külföldiek körében.

Az önkormányzat azt ígérte, hogy az érvénytelen népszavazástól függetlenül igyekezni fog megoldást találni a problémákra.

A nép meghallgattatott, a nép döntött

Októberben az MSZP, a DK, az LMP, az Együtt és a Párbeszéd képviselői szemrebbenés nélkül záratták volna be éjfélkor a bulinegyed szórakozóhelyeit. Szavazatommal a javaslat nem kapott többséget, javaslatomra az azonnali zárás helyett népszavazás került kiírásra. A VII. kerület lakói ma meghozták döntésüket: nem támogatják a korlátozást – foglalta össze a történteket Stummer János, a Jobbik budapesti elnöke.

Mint reagáló közleményében írta, a nép helyett az önjelölt népvezérek oldalára álló baloldali pártok ismét bebizonyították, eljárt felettük az idő. Nem értik a várost, nem értik azokat a kihívásokat, amelyekkel egy európai nagyvárosnak a 21. században meg kell küzdeniük.

Az éjféli zárást támogatók szavazatai viszont arra figyelmeztetnek: párbeszédre, kompromisszumra és közös cselekvésre törekvő munkával kell a mostaninál lényegesen többet tenni egy hosszútávon is fenntartható megoldásért, ahol a turizmushoz kapcsolódó üzleti érdekek nem a város sok lakójának ellenében, hanem mindenki megelégedésére érvényesülnek – fogalmazott.