Orbánék berezeltek a dél-amerikaiaktól?!

Ne csak a dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodásra mondjon nemet Magyarország!

Fazekas Sándor az állami hírtévében csütörtökön beszélt arról, hogy a magyar mezőgazdaság, a gazdák érdekében a magyar kormány nem támogatja az EU-Mercosur megállapodást, mert az jelentős kockázattal járna.

A kormányból és a parlamentből is áprilisban távozó miniszter arról is beszélt, hogy miért is nyitnánk meg az európai piacot - gyakorlatilag kevés feltétel mellett - más országok részére, amikor képesek vagyunk ellátni magunkat megfelelő minőségű termékekkel, sőt exportálni is tudunk? Miért kell utaztatnunk a Föld a túlsó oldaláról olyan élelmiszereket, amelyekre ott helyben is szükség van. Mint fogalmazott, ez nyilvánvalóan kereskedelmi érdek, nekünk azonban mások a szempontjaink. Magyarország egészséges, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszerrel akarja ellátni a hazai, az uniós és a külső piacokat is.

Jellemző, hogy Fazekas mindezt úgy tálalta, hogy hazánk az első uniós ország, amely nem támogat egy olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amely dömpingáras, gyakran gyenge minőségű, élelmiszer-biztonsági szempontból pedig kockázatot jelentő termékekkel árasztatná el az európai és így a magyar piacot is.

Szénné perelnek minket - csapdahelyzetbe irányították hazánkat

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) meghívására hazánkba érkező Gus van Harten, a befektető-állam vitarendezési mechanizmus (ISDS) témakörének egyik legelismertebb független szakértője, az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ideiglenes hatályba lépését megelőző napon találkozott hazai újságírókkal, és tájékoztatta őket az eddigi kutatási eredményeiről, illetve a kilátásokról. Az Alfahír is ekkor készített vele interjút.

Ez már csak azért is visszás kijelentés, mert az írek már január végén felszólaltak az EU-Mercosur ellen, de azért is, mert Szijjártó Péter külügyminiszter már több alkalommal is kijelentette, az Orbán-kormány szabadkereskedelm-párti, ezért is támogatja ezeket az egyezményeket (így például az EU-Ukrajna egyezményt, amely szintén dömpingárú gabonával árasztaná el az Unió mezőgazdaságát).

Az MTVSZ is üdvözli a földművelésügyi tárca döntését, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az EU-Mercosur megállapodás kapcsán a miniszter által felvetett érvek ugyanúgy érvényesek az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre is.

Fidrich Róbert, az MTVSZ programfelelőse szerint a Kanadával megkötött, de az EU tagállamok által még nem ratifikált egyezmény hasonló veszélyeket jelent a magyar mezőgazdaságra,

"ezért azt kérjük a hazai döntéshozóktól, hogy a magyar gazdák valamint hazánk génmódosítás-mentességének védelme érdekében a kormány és az Országgyűlés mondjon nemet a CETA ratifikálására"

- olvasható a közleményben.

Komoly biznisz

A Mercosur - amely Argentínából, Brazíliából, Paraguayból és Uruguayból áll - egy 260 milliós piac, a világ hetedik legnagyobb gazdaságának részvételével. Ez a világ ötödik legnagyobb piaca, az éves GDP-je 22 milliárd euró.