Ország- és zenei határok nélküli dzsesszmuzsika – Bemutatkozik a Gébert-Ulbert Project

Kompromisszummentes alkotómunka, értéket képviselő dalok, tökéletes előadásmód.

A zenekar Wild Butterfly című dala 2016-ban különdíjat kapott a „The 32nd Mid-Atlantic Song Contest of Washington” nemzetközi dalszerző versenyen. A díjat a januárban megtartott gálán Washingtonban vették át. Ugyanebben az évben a „Hollywood Songwriting Contest” és az „ASA American Songwriting Contest” dalszerző versenyen „Official Finalist” díjat nyertek a Find My Way című szerzeményükkel.

 - A honlapotokon igényes külsőbe burkolva minden fontos információ elérhető mind rólatok, mind a csapatról. Mivel ezek bárki számára hozzáférhetőek, ezért nem egy rövid bemutatkozást kérnék tőletek elsőként, hanem inkább a felől érdeklődnék, hogy hogyan találtatok egymásra, illetve milyen szempontok alapján választottátok ki a társaitokat?

 - Kettőnket az improvizációs zene iránti lelkesedés, az élőzenés kihívások szeretete, és az „egyveleg-zenék” iránti rajongás hozott össze több mint tíz évvel ezelőtt. Mindketten több formációval is zenéltünk együtt az évek alatt, és közösen álmodtuk meg az instrumentális alapokra építkező zenekart. A dobos és basszusgitáros kiválasztásánál már egyértelmű szempont volt, hogy – a színvonalas előadás mellett – zenélés közben tudjuk és szeressük egymást váratlan helyzetbe hozni, így az improvizációs zenekari együttműködést folyamatosan fejleszteni, koncerteken élőben az egekbe emelni.

 - Sokat kellett egymáshoz idomulnotok vagy egyből megvolt a közös hullámhossz, hang?

 - A közös hullámhossz alapja a kompromisszumok nélküli zenélés. Ez az a műfaj, stílus, amit szeretünk játszani, ez jön szívből minden egyes fellépésen, és a saját kedvünkre való játék inspirálja a tagokat újabb és újabb szerzemények komponálására. Ez a négyes egy nagyon jó felállás: az egymásra figyelés, tisztelet, zene és zenélés iránti alázat tesz minket csapattá.

 - A dalok komponálásakor mi ad ihletet a számotokra?

 - Az ihlet a mindennapokból fakad, van amikor nem jön új ötlet napokig, máskor pedig kiömlik magától egy új kompozíció. Egy dolog biztos, hogy erőltetni nem lehet a zeneszerzést, akkor jó, ha magától kívánkozik ki a darab.

 - Több nemzetközi díjjal is büszkélkedhettek. Ezek az elismerések mennyiben segítik a munkátokat, az előrehaladásotokat?

 - Természetesen nem a díjakért zenélünk, de mindenképpen nagy öröm számunkra, hogy az általunk képviselt zenevilág hazájából, Amerikából zsebelhettünk be komoly elismeréseket. Itthon ez a műfaj kevésbé ismert és kedvelt, de egyre több olyan visszajelzést kapunk, hogy vannak Magyarországon is erre éhes fülek.

 - Jó néhány rólatok szóló anyagban az olvasható, hogy a Smoothjazz.com foglalkozik veletek. Ez konkrétan mit jelent?

 - A Smoothjazz.com-mal az első lemezünk megjelenése óta folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Ez egy olyan kiadó, amely összefogja Amerika szinten a smooth jazz besoroláshoz tartozó olyan zenekarokat, amelyek az általuk felállított rostán/szűrőn átmennek. Felkarolják és segítik az igényes, értékes zenéket, eljuttatják az ottani rádióknak, promózzák az albumok elterjedését, és akár turnét is szervezhetnek egy-egy előadónak.

 - Ha kizárólag a magyarországi érdeklődésre, lehetőségekre koncentrálunk, mennyire vagytok kapósak a honi médiában?

 - Ahhoz képest, hogy Magyarországon az instrumentális (hangszeres, tehát énekes nélküli) zene egyelőre fokozottan népszerű, az új albumunk fogadtatása mégis rendkívül pozitív volt. Kedvező visszajelzéseket kaptunk hazai, dzsesszel foglalkozó médiumoktól, néhány újságcikk is megjelent rólunk különböző kultúra rovatokban, és egyes tévé műsorok is foglalkoznak azzal az újdonsággal, amelyet a zenénk megjelenése nyújt. Hírnek számít minden, ami nem hétköznapi muzsika, és szerencsére a mi zenénk ebbe a – jó értelemben vett – kategóriába tartozik.

 - Eddig két lemezanyagotok jelent meg. Ezek milyen fogadtatásra találtak a közönség körében?

 - Az említett itthoni újdonság-érzet miatt, egyelőre „csak” Amerikában nagy siker az előző, Happy Pills, és a mostani Healing Hands című albumunk is. Ez azt jelenti, hogy számos amerikai rádió rotációba tette több dalunkat is, és a hallgatottsági adatokat tekintve is szép eredményeket értünk el. Ezen kívül Európából is érkeznek a jó hírek: legutóbb Belgiumból kaptunk pozitív visszajelzést szintén rádiós játszási adatok alapján, és több tárgyalást folytatunk egyéb külföldi megjelenés kapcsán is.

 - Szerintem sokakat érdekelhet – gyűjtőként engem is – hogy fizikai hanghordozóként meg lehet-e vásárolni ezeket, főképp, hogy a lemezbemutató koncertetek eseményoldalán az olvasható, hogy a CD-k ott kaphatók lesznek.

 - Átmeneti készlethiány lépett fel, de a koncerten és azt követően már újra meg lehet majd vásárolni az albumainkat. Fontos megemlíteni, hogy a legutóbbi lemezünk „live” felvétel, az adatrögzítés közös zenekari feljátszás közben történt.

 - Nekem nagyon szimpatikus, hogy precíz és alaposan megtervezett, ami veletek kapcsolatos, legyen az a sajtóanyag, a lemezborítók, az internetes megjelenés, a médiával való kapcsolattartás, stb. Mennyi időt foglalkoztok a projekt háttérmunkáival a mindennapokban? Van-e ehhez külsős segítségetek?

 - Köszönjük a menedzserünk nevében, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetőleg csak a zenéléssel tudjunk foglalkozni. Minden zenész tudja, hogy mennyi munka zajlik a háttérben, és nagy megkönnyebbülés az, amikor mindenki azzal foglalkozhat, ami valójában a dolga, „feladata”, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A megjelenéseinkkel is igyekszünk azt a stílust követni, amely a zenénket jellemzi – szeretnénk, ha az egész összkép harmonikus lenne.

 - Február 23-án kerül sor a fővárosi lemezbemutatóra. Teljesen elhangzik majd a Healing Hands album ezen az estén? Valamint, mivel készültök még?

 - A Teslában elhangzik majd a teljes Healing Hands lemez, illetve egyéb különlegességgel is készülünk. Néhány dal erejéig kiegészülünk énekes előadókkal is, hiszen nagyon szeretjük a vokális szerzeményeket, valamint egyéb újdonságokra is lehet számítani, de ez maradjon meglepetés a koncertig.

 

 - Várható-e 2018-ban is egy új anyag tőletek, vagy idén a turnézásra fókuszáltok?

 - Jelenleg tárgyalásokat folytatunk külföldi turnékkal kapcsolatban, és az itthoni lemezbemutatót követően több budapesti fellépést is tervezünk. A tengerentúlról is biztató egyeztetéseink vannak, de nagyon szeretnénk a hazai közönséggel is megszerettetni ezt a világot.