Orbán magához rendelte a Hatvan városát büntető államtitkárt, de őt még ez sem hatotta meg

Még a miniszterelnöknek is beintett a Fidesz jelöltje.

A lap több forrásból megerősített információja szerint a miniszterelnök magához rendelte a rossz viszonyban lévő feleket, miután a kormányinfón Lázár János személyesen is bírálta Szabó Zsoltot.

A hatvani botrányáról már többször is részletesen beszámoltunk. A Heves megyei település azután került kellemetlen helyzetbe, hogy az exfideszes polgármester, Horváth Richárd összetűzésbe keveredett Szabó Zsolt NFM-államtitkárral, ezt követően pedig a település egyszerűen hiába pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) uniós milliárdjaira, mindössze 55 millió forintot kapott, míg a nála kétszer kisebb lakosságú Heves például 3,2 milliárdot. Horváth Richárd az önkormányzat novemberi testületi ülésén kijelentette: kimutatható, négy esetben azután módosították a kiírásokat, hogy Hatvan beadta a pályázatát.

Fideszes belharc okozta lebukás miatt aggódik Orbán Viktor

Már Orbán Viktor is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy napról napra egyre több részlet derül ki a több mint ezermilliárd forintot szétosztó TOP-os rendszer valódi működéséről, tudta meg az Index. Tény és való: a miniszterelnöknek legrosszabbkor jött a botrány, ami Hatvan város politikai bedarálásával kezdődött el.

23 ezer polgári áldozat: Mit várjon az ország, ha a Fidesz egy belharcért feláldoz egy egész várost?

Senki nem lehet nyugodt a hatvani események tükrében: csütörtökön kiderült, hogy miniszteri szinten kellett beavatkozni egy fideszes államtitkár és egykori helyettese belharca miatt, mert a hatalom körüli tánc egy egész várost lökött az árokba. A választásokra készülő Fidesz pedig fenntartja a mostani helyzetet, így ha áprilisban megnyerik a választókerületet, Hatvannak vége lehet.

Puccs, kizárás, ellenkizárás, bosszúhadjárat - belerokkanhat Hatvan a fideszes belháborúba

Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd. Konfliktus ténye nyár óta már nemcsak nyílt titok, hanem egy, az egész városra kiható háború, amiben gyakorlatilag minden eszköz megengedett: lejáratás, fejlesztési pénzekkel való zsarolás, és egy, az országos bulvársajtó mélységéit idéző médiaháború.

Orbán Viktor megpróbált kármentést végezni, de hiába: a Magyar Nemzet úgy tudja, mikor a miniszterelnök megkérdezte Szabó Zsoltot, hajlandó-e támogatni Horváth Richárdot, a képviselő nem felelt.

A Magyar Nemzet szerint a kibékülést sajtótájékoztató keretében jelentették volna be, ám az ünnepélyes összeborulás így elmaradt.

Lázár János a lapnak adott válaszából kiderül: a fellebbezések egy részét felülvizsgálták, és Hatvan 18 pályázatából 13 esetben igazat adtak az önkormányzatnak, vagyis azok mégis nyertek. Szabó viszont megúszhatja az ügyet: Lázár szerint tevékenysége nem veti fel a hivatali visszaélés gyanúját, a politikus ráadásul a Fidesz jelöltjeként újra elindul a választásokon.