Lengyelellenes robbantás a lembergi katonai temetőben

"A lengyel külügyi tárca mély aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Lviv Védőinek Temetőjében március 13-án este egy ismeretlen eredetű tárgy felrobbant. Ez egy robbanószerrel elkövetett, az utóbbi hónapokban Nyugat-Ukrajnából jelentett újabb lengyelellenes incidens" - olvasható a minisztérium közleményében.

"Reméljük, hogy az ukrán hatóságok elítélik a történteket és szavatolni fogják a lengyel emlékhelyek, valamint a háború és elnyomás áldozatai nyughelyének védelmét"

- tette hozzá a tárca.

A minisztérium tájékoztatása szerint a robbanásnak nem voltak sérültjei, sem a sírokban, sem más építményekben nem keletkeztek károk.

Az ukrán sajtó egy kisebb robbanásról számolt be, amely rendőrségi közlés szerint helyi idő szerint kedd este 9 óra 15 perc felé történt.

A lembergi Licsakivi temető múzeumának igazgatója szerint a robbanás egy füves területen következett be 30 centiméteres átmérőjű lyukat szakítva a gyepen. Úgy vélte, hogy az elkövető a robbanószerkezetet átdobhatta a temető falán.

A lembergi (lvivi) lengyel katonai temetőben helyezték örök nyugalomra az 1919 és 1921 között vívott lengyel-szovjet és az 1918 és 1919 között vívott lengyel-ukrán háború során Lvivben elesett lengyel katonákat és szövetségeseiket.

Mint emlékezetes, az utóbbi időben elszaporodtak a kisebbségellenes incidensek Ukrajnában, ahol számos soviniszta, idegengyűlölő csoport nyíltan fenyegeti többek között a lengyel és a magyar kisebbségeket.

Az ISIS stílusában fenyegetik a magyarokat és a lengyeleket ukrán szélsőségesek

"Ukrán nacionalisták, hazafiak vagyunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy ti, magyarok és lengyelek Ukrajna területi integritását veszélyeztetitek. Előre figyelmeztetünk benneteket, hogy ezt nem toleráljuk és nem várjuk meg, hogy hátba támadjatok minket. Nem tolerálunk ukránellenes törvényeket, melyek meggyalázzák a méltóságunkat, a hőseinket és az anyanyelvünket" - ezt üzente a szomszédos államban élő kisebbségeknek az egyik maszkos férfi, miközben társai Ukrajna és az ukrán felkelő hadsereg (UPA) zászlóját tartják maguk előtt.